Antalet uroterapeuter

Skriftlig fråga 2005/06:157 av Pålsson, Chatrine (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2005-10-18
Anmäld
2005-10-18
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2005-11-02
Svar anmält
2005-11-07

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 13 oktober

Fråga 2005/06:157 av Chatrine Pålsson (kd) till statsrådet Ylva Johansson (s)

Antalet uroterapeuter

Det finns ca 500 000 personer med urininkontinens i Sverige. Gruppen utgör 6 % av befolkningen och kvinnor är särskilt drabbade. 10 % av alla kvinnor i Sverige har besvär med urininkontinens och andelen ökar i takt med stigande ålder. Enligt rapporten Miljardläckan, (NHR 2003) uppgår samhällets kostnader för urininkontinens till mellan 3,5 och 5,7 miljarder kronor. Förutom det personliga lidandet och samhällets kostnader är inkontinensartiklar även stora sophanterings- och miljöproblem. PVC-plaster med mera orsakar svåra skador på såväl mark som på den marina miljön. Det finns således många skäl till att förebygga inkontinens.

I dag finns uroterapeuter vid endast ett fåtal sjukhus och specialistkliniker. I regel har uroterapeuterna en grundutbildning som barnmorska, läkare, sjukgymnast eller sjuksköterska med en nordisk universitetsutbildning på 20 poäng. Utbildningen bedrivs vid Göteborgs universitet. Totalt beräknas det finnas ca 250@300 yrkesverksamma i landet, vars metoder botar och eller lindrar inkontinens.

Det vore därför en ur både ett individuellt och ett samhällsekonomiskt perspektiv mycket lönsamt att utöka antalet utbildningsplatser för uroterapeuter i syfte att minska det personliga lidandet, förbättra miljön och inte minst sjukvårdens ekonomi.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Ylva Johansson:

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att öka antalet uroterapeuter i Sverige?

Svar på skriftlig fråga 2005/06:157 besvarad av

den 2 november

Svar på fråga 2005/06:157 om antalet uroterapeuter

Statsrådet Ylva Johansson

Chatrine Pålsson har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att öka antalet uroterapeuter i Sverige.

Chatrine Pålsson menar att antalet utbildningsplatser på den uroterapeututbildning om 20 poäng som ges på Göteborgs universitet bör utökas, så att en bättre behandling kan ges till patienter med behov av sådan kompetens.

Visst är detta en viktig fråga och det är bra att det finns en utbildning med en sådan inriktning för personal som behandlar denna patientgrupp, som omfattar alltifrån nyfödda till de allra äldsta. I dagens decentraliserade högskolesystem är det dock universitet och högskolor som beslutar om utbildningsutbudet och om utbildningarnas innehåll. Utbildningarna måste naturligtvis uppfylla målen i högskoleförordningens examensordning. Det ligger alltså till stor del inom lärosätenas ramar att göra prioriteringar och själva bedöma vilka satsningar som måste göras.

I budgetpropositionen föreslog regeringen både ett permanent tillskott av resurser för en kvalitetshöjning av den högre utbildningen och permanenta resurser för utbyggnad med ca 17 500 nya utbildningsplatser vilket innebär ett tillskott om drygt 1,8 miljarder kronor, inklusive studiestöd. Det är till stor del lärosätena själva som gör prioriteringar och bedömer vilka satsningar som måste göras inom ramen för totalt tillgängliga resurser.

Hur vården organiseras och vilka behandlingar som utförs är sjukvårdshuvudmännens ansvar. Jag kan bara betona vikten av att man eftersträvar att ge en så god vård som möjligt, även till denna patientgrupp.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.