Antalet svenska skolor med muslimsk profil

Skriftlig fråga 2020/21:487 av Jörgen Grubb (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-11-13
Överlämnad
2020-11-16
Anmäld
2020-11-17
Svarsdatum
2020-11-25
Sista svarsdatum
2020-11-25
Besvarad
2020-11-25

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utbildningsminister Anna Ekström (S)

 

Det har hittills varit frivilligt att ange om friskolor ska bedrivas med konfessionell inriktning, och det råder därför stor osäkerhet om hur många verksamheter det faktiskt rör sig om.

Kastets skola i Gävle är ett exempel på en skola som inte angivit konfessionell inriktning men som haft en muslimsk profil. Kastets skola utgör således ett exempel på en skola som inte registrerats som konfessionell, men ändå riskerat att radikalisera eleverna i en sådan omfattning att den nu har fått slå igen.

Med anledning av detta vill jag fråga utbildningsminister Anna Ekström:

 

Vet ministern hur många friskolor, fritidshem och förskolor som är registrerade för att bedriva muslimsk konfessionell inriktning i Sverige eller som bedriver utbildning med muslimsk profil i Sverige?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:487 besvarad av Utbildningsminister Anna Ekström (S)

Svar på fråga 2020/21:487 av Jörgen Grubb (SD)
Antalet svenska skolor med muslimsk profil

Jörgen Grubb har frågat mig om jag vet hur många friskolor, fritidshem och förskolor som är registrerade för att bedriva muslimsk konfessionell inriktning i Sverige eller som bedriver utbildning med muslimsk profil i Sverige.

I den sakpolitiska överenskommelse som slutits mellan Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet de gröna framgår att ett etableringsstopp ska införas för fristående grund- och gymnasieskolor med konfessionell inriktning, att befintliga skolor med konfessionell inriktning ska kontrolleras bättre och att en utredning först ska definiera avgränsningar.

Regeringen har i uppdraget till Utredningen om konfessionella inslag i skolväsendet bl.a. framhållit några av de utmaningar som skolväsendet har pga. otydligheter och gränsdragningar när det gäller konfessionella inslag (dir 2018:15). Gällande antalet skolor anger utredningen i betänkandet Nya regler för skolor med konfessionell inriktning att det är oklart hur många skolor som har en konfessionell inriktning (SOU 2019:64). Nuvarande lagstiftning är utformad så att konfessionella inslag kan förekomma i utbildningen hos samtliga fristående verksamheter, dvs. inte enbart hos verksamheter som har en konfessionell inriktning. Vidare visar utredningens egen kartläggning och Skolinspektionens tillsyn att det finns exempel på konfessionella inslag på skolor som inte anmält konfessionell inriktning.

Någon anmälningsskyldighet gentemot tillsynsmyndigheterna i fråga om verksamhetens inriktning föreligger inte enligt nuvarande reglering. Fristående skolor är dock skyldiga att lämna uppgift till Skolverkets skolenhetsregister om bl.a. konfessionell inriktning, en skyldighet som dock enligt ovanstående utredning inte alltid efterlevs (Skolverkets föreskrifter [SKOLFS 2011:142] om uppgiftsinsamling från huvudmännen inom skolväsendet m.m.). För förskolor och fritidshem finns inte någon sådan skyldighet.

Betänkandet Nya regler för skolor med konfessionell inriktning innehåller förslag om striktare krav om skyldighet att anmäla konfessionell inriktning samt förslag om definitioner av konfessionella inslag och konfessionell inriktning för att förtydliga dessa delar i utbildningen. Utredningen framhåller att om begreppen definieras möjliggör det bl.a. transparens gentemot barn, elever och vårdnadshavare och en effektivare tillsyn. Betänkandet har remitterats och förslagen bereds nu inom Regeringskansliet.

Stockholm den 25 november 2020

Anna Ekström

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.