Till innehåll på sidan

Antalet specialsjuksköterskor inom svensk sjukvård

Skriftlig fråga 2015/16:297 av Cecilie Tenfjord-Toftby (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2015-11-11
Överlämnad
2015-11-12
Anmäld
2015-11-13
Svarsdatum
2015-11-18
Sista svarsdatum
2015-11-18
Besvarad
2015-11-18

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Gabriel Wikström (S)

 

Kunskapsintensiv vård är en viktig pusselbit i det moderna välfärdssamhället, och där är kvalificerade sjuksköterskor en viktig del. Andelen grundutbildade sjuksköterskor i förhållande till befolkningen har ökat med 15 procent under perioden 1995 till 2010, men antalet utbildade specialistsjuksköterskor har minskat. Andelen sjuksköterskor med specialistkompetens har minskat med en femtedel sedan 1995, och det senaste året har 600 specialistsjuksköterskor slutat. Svensk sjuksköterskeförenings bedömning är att omkring 70 procent av alla sjuksköterskor skulle behöva ha en specialistutbildning för att det nationella vårdbehovet ska säkras. Bristen på specialistsjuksköterskor gör att en säker vård inte kan garanteras, och utan möjlighet att göra karriär inom vårdyrket minskar också yrkets attraktionskraft.

I vissa landsting utgår ersättning till sjuksköterskor som väljer att specialisera sig inom ett efterfrågat område, men i de flesta fall får de som vill specialisera sig själva finansiera sin specialistutbildning. I den senare gruppen har långt ifrån alla en garanti om anställning inom det område man har utbildat sig, och även med en sådan garanti är specialistutbildningen ofta en investering med mycket blygsam ekonomisk avkastning.

 

Med anledning av ovanstående önskar jag fråga statsrådet om regeringen avser att vidta några åtgärder för att öka antalet specialsjuksköterskor inom svensk sjukvård.

Svar på skriftlig fråga 2015/16:297 besvarad av Statsrådet Gabriel Wikström (S)

Dnr S2015/07302/FS

Socialdepartementet

Folkhälso-, sjukvårds- och idrottsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2015/16:297 av Cecilie Tenfjord-Toftby (M) Antalet specialistsjuksköterskor inom svensk sjukvård

Cecilie Tenfjord-Toftby har frågat mig om regeringen avser att vidta några åtgärder för att öka antalet specialistsjuksköterskor inom svensk sjukvård.

Regeringen har tagit initiativ till en rad åtgärder som kan bidra till bättre kompetensförsörjning. Till exempel byggs nu vissa hälso- och sjukvårdsutbildningar ut för att kunna möta arbetsmarknadens och vårdens behov. I budgetpropositionen för 2016 föreslås denna utbyggnad fortsätta och specialistsjuksköterskeutbildningen ska öka med totalt 600 nybörjarplatser.

Det är dock arbetsgivarna, det vill säga landstingen och kommunerna i första hand, som har ansvar för att säkerställa kompetensförsörjningen inom vården. Detta kan till exempel ske genom att skapa incitament att välja de yrken där efterfrågan idag överstiger tillgången men det är även viktigt att lärosätena och hälso- och sjukvårdshuvudmännen för en dialog kring utbud och behov.

I budgetpropositionen föreslår regeringen att det från och med 2016 avsätts en miljard per år för en satsning på bland annat bättre användande av professionernas kompetens och förbättrade förutsättningar för kompetensförsörjning inom hälso- och sjukvården.

För att ytterligare skapa förutsättningar för att effektivisera arbetet med kompetensförsörjning inom hälso- och sjukvården har jag initierat en nationell kompetenssamling för hälso- och sjukvården. De inbjudna är företrädare för såväl landstingen och regionerna genom SKL, som för medarbetarnas fackliga organisationer, patientorganisationer, privata vårdgivare och några av de mest centrala statliga aktörerna. Syftet med kompetenssamlingen är bl.a. att öka förståelsen för varandras uppdrag och förutsättningar.

Stockholm den 17 november 2015

Gabriel Wikström

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.