antagningen till lärarutbildningen

Skriftlig fråga 2003/04:603 av Tolgfors, Sten (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2004-01-23
Anmäld
2004-01-23
Besvarad
2004-01-28
Svar anmält
2004-01-29

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 23 januari

Fråga 2003/04:603

av Sten Tolgfors (m) till utbildningsminister Thomas Östros om antagningen till lärarutbildningen

Lärarbrist har blivit ett återkommande tema vid varje läsårsstart. Skolverket har kommit fram till att det under perioden 2001@2010 behöver rekryteras 95 400 lärare och pedagogiskt utbildade medarbetare. Tillgången till examinerade från lärarutbildningen skulle enligt Kommunförbundets prognos behöva vara 12 400 per år men det finns inte tillräckligt många i utbildning för att detta behov ska kunna mötas.

Trots detta får inte lärarhögskolorna anta alla behöriga sökanden. Det är en helt orimlig situation och visar svagheten i regeringens system för platsfördelning mellan landets lärosäten. Studenternas val att söka till lärarutbildning tillgodoses inte och i stället uppmanas andra mindre attraktiva högskolor att lägga om kursen för att dra till sig studenter.

En politik för kunskapsbyggande måste utgå från den enskildes personliga krav, önskemål och drömmar. Det krävs motivation för att utbildning ska ge goda resultat. Denna motivation ökar om studenten kommer in på sitt förstahandsval på den ort han eller hon önskar och slipper läsa "fel" saker vid ett lärosäte där man inte vill studera.

Vilka åtgärder avser utbildningsministern att vidta för att säkerställa att lärarutbildningen får ökade möjligheter att ta emot behöriga sökande?

Svar på skriftlig fråga 2003/04:603 besvarad av

den 28 januari

Svar på fråga 2003/04:603 om antagningen till lärarutbildningen

Utbildningsminister Thomas Östros

Sten Tolgfors har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att säkerställa att lärarutbildningen får ökade möjligheter att ta emot sökanden.

För att kunna bedriva bra undervisning är det angeläget att skolans behov av lärare tillgodoses. Antalet antagna till lärarutbildningarna har ökat kraftigt under senare år, från 9 660 år 1997 till 15 350 år 2002. För 2003 saknas ännu definitiv antagningsstatistik, men eftersom antalet förstahandssökande har ökat, torde antalet antagna komma att ligga på minst samma nivå som 2002. Härtill kommer den särskilda lärarutbildningen, den så kallade SÄL-utbildningen, som bedrivs i samarbete med kommunerna och som ger kompletterande utbildning till ca 4 000 obehöriga lärare under perioden 2002@2006.

Den nya lärarutbildningen som startade under 2001 är attraktiv. Den är mer flexibel än den tidigare och studenterna har under utbildningens gång större möjligheter att styra in utbildningen mot den verksamhet inom skolan som passar dem bäst och där behovet är stort. Möjligheten att tillgodose behovet av lärare i förskola, förskoleklass och skola har därmed förbättrats.

Enligt Tolgfors bör antagningen öka vid lärarhögskolorna och minskas vid andra högskolor. Sedan 1977 är lärarutbildningen integrerad i universitetens och högskolornas verksamhet och endast Lärarhögskolan i Stockholm är i dag en egen högskola.

I budgetpropositionen för 2004 betonar regeringen att de av regeringen fastställda målen för antalet examina i lärarutbildningen ligger fast och att lärosätena om så krävs ska omfördela resurser till dessa utbildningar. Regeringen följer utvecklingen och kommer att se över målen inför budgetpropositionen för 2005. Vid fördelningen på lärosäten av uppdraget att utbilda lärare kommer regeringen inte bara att se till antalet behöriga sökande utan även göra en bedömning av de olika lärosätenas möjligheter att ta emot studenter.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.