Till innehåll på sidan

Ansvaret för integrationsfrågor i regeringen

Skriftlig fråga 2014/15:220 av Lars-Arne Staxäng (M)

Frågan är inlämnad

Händelser

Inlämnad
2015-02-12
Anmäld
2015-02-13
Sista svarsdatum
2015-02-25

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsminister Stefan Löfven (S)

 

Regeringen har av flera fått kritik för att man har valt att inte ha en integrationsminister; till sitt försvar har statsministern sagt att frågan lyfts in på många andra områden och att det är allas ansvar. Men detta med allas ansvar verkar i praktiken innebära ingens ansvar, vilket bland annat DN:s ledarsida observerat den 2 februari 2015, där de bland annat skriver: När journalister ringer för att undersöka regeringens ställningstaganden och ståndpunkter i de frågor som förre integrationsministern ansvarade för bollas de symtomatiskt runt mellan departementen. Farhågan har blivit verklighet: Allas ansvar har blivit ingens.

Samtidigt framgår det på regeringens hemsida att arbetsmarknadsminister Ylva Johansson har samordningsansvar för integration, men hon har i dagsläget inte lyft integrationsfrågorna mer än någon enstaka gång.

Mot bakgrund av dessa olika besked är min fråga till statsministern:

 

Har arbetsmarknadsminister Ylva Johansson ansvar för integrationsfrågorna, eller vidhåller statsministern att alla ministrar har ansvar?

Svar på skriftlig fråga 2014/15:220 besvarad av Stefan Löfven (S), statsminister

Dnr A2015/548/IU

Arbetsmarknadsdepartementet

Arbetsmarknadsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2014/15:220 av Lars-Arne Staxäng (M) Ansvaret för integrationsfrågor i regeringen

Lars-Arne Staxäng har frågat statsministern om jag har ansvar för integrationsfrågorna eller om statsministern vidhåller att det är alla ministrars ansvar.

Frågan har överlämnats till mig.

I regeringsdeklarationen framförde statsministern att idén med en integrationspolitik som är skild från jobb-, utbildnings- och välfärdspolitik är föråldrad. Integrationen är en angelägenhet inom varje politikområde och inom varje enskilt statsråds ansvarsområde. Av det skälet behövs det ingen särskild integrationsminister.

Att ha ett arbete är en viktig faktor för integrationen och delaktigheten i vårt samhälle. Det är därför naturligt att jag som arbetsmarknadsminister har ett samordnande ansvar för att integrationsfrågorna finns på agendan för hela regeringen, men särskilt när det gäller arbetsmarknads-, utbildnings- och välfärdspolitiken. Regeringens migrationspolitik har givetvis också betydelse i detta sammanhang.

Vad vi behöver är en ny politik som sätter nyanländas etablering på arbetsmarknaden i centrum och som samlar resurser så tidigt som möjligt för snabbare jobbetablering. Fokus för regeringen är att skapa fler jobb, minska klyftorna och öka sammanhållningen i vårt land. Regeringen arbetar nu bland annat med att ta fram förslag i ett etableringspaket för att både nyanlända och utrikes födda i landet snabbare och bättre ska få fotfäste på arbetsmarknaden och i vårt samhälle. Det har också inrättats en statssekreterarledd arbetsgrupp där frågor om mottagande av asylsökande och etablering av nyanlända samordnas och bereds mellan berörda departement. Förslag i dessa avseenden kommer regeringen att återkomma om.

Stockholm den 27 februari 2015

Ylva Johansson

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.