Till innehåll på sidan

Anstånd med skatteinbetalningar för företag

Skriftlig fråga 2020/21:1053 av Tobias Andersson (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2020-12-16
Överlämnad
2020-12-16
Anmäld
2020-12-17
Sista svarsdatum
2020-12-30
Svarsdatum
2021-01-14
Besvarad
2021-01-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Pandemin har slagit hårt mot delar av näringslivet, och för många företag har effekterna inneburit slutet på en annars livsduglig verksamhet. Regeringen har presenterat flera åtgärdspaket som lindrat de värsta konsekvenserna. Men motsvarande krispaket i jämförbara stater kom på plats snabbare och har varit avsevärt större än de svenska, och om det inte vore illa nog har utbetalningarna i många fall dröjt alldeles för länge. Dessutom har de svenska stöden inte sällan varit resultatet av påtryckningar från oppositionen.

I december 2020 meddelade regeringen att ytterligare 300 miljarder kronor ställs till företagens förfogande genom möjligheten att få anstånd med skatteinbetalningar. Det är positivt eftersom stödet pekats ut som det enskilt viktigaste för att undvika en konkursökning i närtid. Men precis som med det förlängda stödet för korttidsarbete ser det ut att ta tid innan miljarderna når företagen. Först den 1 mars 2021 ska förslaget beslutas av riksdagen.

Andra stödformer är långsamma och dras med förseningar. Fördelen med ett likviditetsstöd, där företag snabbt kan få tillbaka pengar på skattekontot, är därför uppenbar. Att inte agera skyndsamt är orimligt och innebär att företagen får vänta även på detta stöd.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga finansminister Magdalena Andersson:

 

Varför dröjer stödet, och avser regeringen att agera för att skyndsamt lägga fram förslag till riksdagen så att likviditetsstödet kan komma på plats tidigare än aviserat?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:1053 besvarad av Finansminister Magdalena Andersson (S)

Svar på fråga 2020/21:1053 av Tobias Andersson (SD)
Anstånd med skatteinbetalningar för företag

Tobias Andersson har frågat mig varför likviditetsstödet dröjer och om regeringen avser att agera för att skyndsamt lägga fram förslag till riksdagen så att stödet kan komma på plats tidigare än aviserat.

Spridningen av det nya coronaviruset har påverkat svenska företag drastiskt. Sedan utbrottet har regeringen, Centerpartiet och Liberalerna presenterat historiskt stora åtgärder för att bland annat lindra effekterna för jobb och företag. Åtgärderna spänner brett och omfattar en rad områden. En av dessa åtgärder är möjligheten för företag att få anstånd med inbetalning av arbetsgivaravgifter, preliminärskatt på lön och mervärdesskatt. Anståndsmöjligheten trädde i kraft redan den 30 mars 2020.

Ett viktigt syfte med dessa s.k. tillfälliga anstånd är att dämpa tillfälliga likviditetsproblem för företag i den exceptionella situation som råder. Detta likviditetsstöd har utnyttjats i mycket hög utsträckning. Den 21 december 2020 hade Skatteverket fattat totalt ca 113 600 anståndsbeslut och det sammanlagda anståndsbeloppet uppgick då till ca 38,7 miljarder kronor.

Den 12 januari 2021 överlämnade regeringen den första extra ändringsbudgeten för 2021 till riksdagen (prop. 2020/21:77). I propositionen föreslås det bland annat att anståndstiden för tillfälliga anstånd ska kunna förlängas med ett år och att anstånd ska kunna beviljas för fler redovisningsperioder. Förslagen innebär en kraftig utökning av möjligheterna till anstånd. Ändringarna föreslås träda i kraft den 5 februari 2021.

Stockholm den 14 januari 2021

Magdalena Andersson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.