Anställningstrygghet i samband med upphandling

Skriftlig fråga 2008/09:715 av Sachet, Ameer (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2009-03-11
Anmäld
2009-03-11
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Svar anmält
2009-04-01
Besvarad
2009-04-01

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 11 mars

Fråga

2008/09:715 Anställningstrygghet i samband med upphandling

av Ameer Sachet (s)

till arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin (m)

Det finns drygt 400 busstrafikföretag i Sverige i dag, de flesta är privatägda och några kommunägda. De största privata företagen är Swebus, Veolia Transport och Busslink. Det största offentligt ägda företaget är Göteborgs spårvägar. Förarna är således till största delen privatanställda. I dag är en mycket stor del av kollektivtrafiken upphandlad. Upphandlingarna tenderar att bli allt längre och även större i omfattning. En vanlig situation är att busstrafiken för ett helt län upphandlas för en längre tidsperiod. Den här utvecklingen skapar allt större problem för de anställda och deras fackliga organisationer. När en ny entreprenör vinner en sådan upphandling sägs alla ”gamla” anställda hos den tidigare entreprenören upp på grund av arbetsbrist. Den nya entreprenören har ingen skyldighet att ta över personalen. Vid sådana tillfällen får många fortsätta hos den nye entreprenören men den nye entreprenören kan välja ut vilka som denne vill anställa, och då riskerar de äldre i personalen att bli utan arbete. Genom upphandlingsförfarandet sätts så att säga LAS ur spel, inte minst då turordningsreglerna som är avsedda att skydda arbetstagarna från att arbetsgivaren utifrån eget huvud ”plockar ut” vilka som man vill ha kvar eller bli av med. Detta kan också användas mot fackligt eller politiskt aktiva anställda i syfte att minimera antalet sådana bland de anställda. Vem vågar ta på sig politiska uppdrag och vara borta från jobbet om man vet att det kan vara en nackdel då ens anställning prövas efter en upphandling lite längre fram i tiden. Vem vågar hårt driva sina kamraters intressen i fackligt arbete när man vet att det kan leda till att man inte får fortsätta jobbet under en ny entreprenör?

Vilka initiativ avser statsrådet att ta i fråga om förstärkt anställningstrygghet i samband med upphandlingar, särskilt inom kollektivtrafiken?

Svar på skriftlig fråga 2008/09:715 besvarad av Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin

den 1 april

Svar på fråga

2008/09:715 Anställningstrygghet i samband med upphandling

Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin

Ameer Sachet har frågat mig vilka initiativ jag avser att ta i fråga om förstärkt anställningstrygghet i samband med upphandlingar, särskilt inom kollektivtrafiken.

Som bakgrund anförs bland annat att när en ny entreprenör vinner en upphandling inom busstrafiken, har denne inte någon skyldighet att ta över personalen, att den nye entreprenören kan välja ut vilka den vill anställa och att äldre i personalen riskerar att bli utan arbete, att turordningsreglerna i LAS sätts ur spel, samt att det kan användas mot exempelvis fackligt eller politiskt aktiva.

Inledningsvis kan konstateras att arbetstagare och arbetsgivare inom kollektivtrafiken på samma sätt som andra omfattas av det arbetsrättsliga regelverket.

I 6 b § lagen (1982:80) om anställningsskydd finns särskilda skyddsregler som blir tillämpliga vid så kallad övergång av verksamhet.

Om kriterierna är uppfyllda, gäller som huvudregel att vid övergång av ett företag, en verksamhet eller en del av en verksamhet från en arbetsgivare till en annan, övergår också de rättigheter och skyldigheter på grund av de anställningsavtal och de anställningsförhållanden som gäller vid tidpunkten för övergången till den nya arbetsgivaren. Vad som krävs för att det ska vara fråga om övergång av verksamhet har utvecklats i ett stort antal rättsfall från EG-domstolen och Arbetsdomstolen. Hur de aktuella situationerna skulle komma att bedömas vid en eventuell prövning kan jag inte spekulera i.

Om det inte är fråga om övergång av verksamhet, finns andra skyddsregler för anställda. I den mån ett nytt anställningsförhållande aktualiseras, gäller samma regler för den nu aktuella gruppen arbetssökande som för andra.

Beträffande arbetssökande är utgångspunkten arbetsgivarens fria anställningsrätt. Den är dock begränsad på sådant sätt att diskriminering enligt de olika diskrimineringsgrunderna i den nya diskrimineringslag (2008:567)som trädde i kraft den 1 januari i år självfallet inte får förekomma. Detta avser exempelvis ålder, religion eller annan trosuppfattning. Andra begränsningar är de regler om företrädesrätt och ökad sysselsättningsgrad som finns i lagen (1982:80) om anställningsskydd.

Inom den offentliga förvaltningen gäller grundregeln i 1 kap. 9 § regeringsformen att saklighet och opartiskhet ska iakttas. Inom det statliga området ska enligt 11 kap. 9 § regeringsformen och 4 § lagen om offentlig anställning i princip endast förtjänst och skicklighet tillmätas betydelse vid anställning.

Den särskilda utredare som har i uppdrag att utreda ett antal frågor kring personlig integritet i arbetslivet och som ska redovisa sitt uppdrag senast den 15 april i år, har enligt sina direktiv (dir. 2006:55) i uppdrag bland annat att överväga om det finns anledning att i lag reglera tillåtligheten av att ställa frågor om politisk övertygelse och facklig anslutning.

Något särskilt förstärkt anställningsskydd i samband med upphandlingar övervägs för närvarande inte.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.