anställningsskydd

Skriftlig fråga 2003/04:408 av Dinamarca, Rossana (v)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2003-12-05
Anmäld
2003-12-05
Besvarad
2003-12-10
Svar anmält
2003-12-10

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 5 december

Fråga 2003/04:408

av Rossana Dinamarca (v) till statsrådet Hans Karlsson om anställningsskydd

Under frågestunden den 27 november gjorde jag statsrådet uppmärksam på situationen på Saab i Trollhättan vad beträffar företagsledningens tuffare politik gentemot de anställda. Det handlade om förslag på hårdare övertidskrav, sänkta löner, krav på läkarintyg från första sjukdag vid vård av sjukt barn och förslag som innebär att företaget ska kunna göra sig av med personal lättare. Efter fjolårets stora varsel på 1 300 personer, som senare blev 1 400, går Saab och GM nu ut med att man vill varsla ytterligare 70 namngivna Metallanslutna samtidigt som företaget vill plocka in 50 personer extra till monteringen. Det är svårt att tro på företagets förklaring om att varslet skulle handla om övertalighet, det är lättare att tolka det som att företaget vill förbigå turordningsreglerna och därmed strunta i de arbetsrättliga reglerna. Efter Saab och GM:s agerande den senaste tiden känner de anställda och de fackliga organisationerna en viss maktlöshet och oro för hur långt företaget faktiskt kan gå.

Jag vill därför fråga statsrådet Hans Karlsson:

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att se över lagstiftningen om anställningsskydd?

Svar på skriftlig fråga 2003/04:408 besvarad av

den 10 december

Svar på fråga 2003/04:408 om anställningsskydd

Statsrådet Hans Karlsson

Rossana Dinamarca har frågat vilka åtgärder jag avser att vidta för att se över lagstiftningen om anställningsskydd. Frågan är ställd mot bakgrund av att företagsledningen vid Saab i Trollhättan enligt hennes mening på olika sätt för en tuffare politik gentemot de anställda, samt att företaget nu gått ut med att man vill varsla 70 namnangivna Metallanslutna anställda, samtidigt som man vill ta in 50 extra anställda till sin monteringsavdelning. Rossana Dinamarca menar att det är svårt att tro på företagets förklaring att varslet skulle handla om övertalighet, utan att det är lättare att tolka det som att företaget vill förbigå turordningsreglerna. Rossana Dinamarca anför också att de anställda och de fackliga organisationerna vid företaget känner en viss maktlöshet och oro för hur långt företaget faktiskt kan gå.

Det är viktigt att arbetstagarna kan känna sig trygga i att de har ett gott skydd i varsel- och uppsägningssituationer och att gällande regler inte förbigås.

Att bedöma om en viss arbetsgivare följer gällande regler eller inte ligger dock inte i min uppgift som statsråd. Det är de fackliga organisationernas uppgift att genom förhandlingar och på annat sätt tillvarata sina medlemmars intressen. Om gällande lagar och avtal inte följs, finns ytterst möjligheten att driva frågan i domstol.

Lagen om anställningsskydd innehåller regler som måste följas i samband med uppsägningar, bland annat regler om saklig grund för uppsägning och turordning. Arbetsgivarens skyldighet att förhandla före ett beslut om uppsägning på grund av arbetsbrist regleras i medbestämmandelagen. Främjandelagen innehåller bland annat regler om varsel till länsarbetsnämnden i samband med driftsinskränkningar.

Jag beskrev i ett tidigare frågesvar till Rossana Dinamarca i februari i år vilka åtgärder som vidtogs för att Trollhättan skulle klara omställningen efter de tidigare varsel vid Saab som blev kända i december förra året.

Liksom jag redan då anförde är det av stor vikt att alla berörda parter i en varselsituation deltar och bidrar till att mildra effekterna. Arbetsmarknadspolitiken har en viktig uppgift i detta arbete. Arbetsmarknadsstyrelsen (AMS) har regeringens uppdrag att säkerställa nödvändiga resurser och kompetens för arbetsmarknadspolitiska insatser på orter som drabbas av större varsel. Det är AMS som ansvarar för att tillgängliga resurser styrs till de områden där de bäst behövs. Resurserna ska fördelas utifrån regionala förutsättningar och vid behov omfördelas under pågående budgetår.

Lagen om anställningsskydd har nyligen varit föremål för en större översyn. Arbetslivsinstitutet har i november 2002 till regeringen överlämnat utredningen Hållfast arbetsrätt @ för ett föränderligt arbetsliv (DS 2002:56). I utredningen berörs bland annat regleringen vid arbetsbristuppsägningar. Utredningens förslag bereds för närvarande inom Regeringskansliet.

Mot ovan redovisad bakgrund finner jag inte att det för närvarande finns skäl att med anledning av den av Rossana Dinamarca beskrivna situationen ytterligare se över lagen om anställningsskydd.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.