Till innehåll på sidan

Ansökan om slutförvar och utbyggd kapacitet för mellanlagring av använt kärnbränsle

Skriftlig fråga 2020/21:2428 av Mattias Bäckström Johansson (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-04-01
Överlämnad
2021-04-06
Anmäld
2021-04-07
Svarsdatum
2021-04-14
Sista svarsdatum
2021-04-14
Besvarad
2021-04-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Miljö- och klimatminister Per Bolund (MP)

 

Arbetet med ett slutförvar för det använda kärnbränslet i Sverige har pågått sedan 1970-talet, då de första geologiska studierna påbörjades för att kartlägga lämpliga platser. Det omfattande arbete som då påbörjades ledde först under 2011 fram till att Svensk Kärnbränslehantering AB lämnade in en ansökan om att få bygga ett slutförvar för använt kärnbränsle i Östhammars kommun och att bygga ut kapaciteten för mellanlagring av använt kärnbränsle i Oskarshamn.

Ansökan har sedan dess behandlats av mark- och miljödomstolen och Strålsäkerhetsmyndigheten. Då ansökan avser uppförande av kärntekniska anläggningar i Östhammars respektive Oskarshamns kommun har även kommunfullmäktige i respektive kommun hanterat frågan om veto för de olika delarna i slutförvaret.

Det som nu återstår är att regeringen fattar beslut om huruvida tillstånd enligt kärntekniklagen respektive tillåtlighet enligt miljöbalken ska beviljas eller inte, ett beslut som bör kunna förväntas ske skyndsamt. Framför allt mot bakgrund av att ärendet beretts under lång tid på ett mycket transparent sätt och där tillstyrkan finns från regeringens egen expertmyndighet. På Miljödepartementet har man även en granskningsgrupp som arbetat med ärendet under flera år.

Trots detta har beskedet från regeringen varit att besked kan inte lämnas för om eller när beslut kommer att fattas. Det man även öppnat för på senare tid är att bryta upp ansökan i två delar, en för slutförvaret och en för mellanlagret i Oskarshamn.

Med anledning av det vill jag fråga miljö- och klimatminister Per Bolund:

 

Kan ministern och regeringen utesluta intentionen att dela upp ansökan om slutförvar eller inte?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:2428 besvarad av Miljö- och klimatminister Per Bolund (MP)


Svar på fråga 2020/21:2428 av Mattias Bäckström Johansson (SD) Ansökan om slutförvar och utbyggd kapacitet för

mellanlagring av använt kärnbränsle

Mattias Bäckström Johansson har frågat mig om jag och regeringen kan utesluta intentionen att dela upp ansökan om slutförvar eller inte.

Svensk Kärnbränslehantering AB (SKB) har ansökt om tillstånd till uppförande, innehav och drift av en kärnteknisk anläggning för slutförvaring av använt kärnbränsle och kärnavfall. Det är fråga om dels tillstånd enligt lagen (1984:3) om kärnteknisk verksamhet, dels tillstånd enligt miljöbalken. Ansökan omfattar tre delar; en kapacitetsutbyggnad av det centrala mellanlagret för använt kärnbränsle (Clab), en anläggning för inkapsling av det använda kärnbränslet inför slutförvaring, inkapslingsanläggningen (Clink), och själva slutförvaret.

Vid prövning av komplexa verksamheter enligt lagen om kärnteknisk verksamhet tillämpas enligt internationell och svensk praxis en stegvis prövning. Processen innebär att beslut ska fattas i stegvisa tillstånd ända fram till slutförvaret öppnas för användning. På så sätt fortsätter granskningen och forskningen kring den så kallade KBS-3 metoden. Det innebär att SKB behöver godkännande i samtliga steg inför uppförandet av slutförvaret, inför provdrift, rutinmässig drift och inför avveckling och förslutning.

Regeringen inväntar för närvarande ett så kallat samråd enligt Esbokonventionen med två av våra grannländer, Polen och Tyskland. Därefter kommer regeringen att arbeta prioriterat och så skyndsamt som möjligt med att förbereda ett beslut. Som statsråd kan jag emellertid inte föregripa regeringens beslut eller på förhand utesluta eller inte utesluta vilka handläggningsåtgärder som behövs.

Stockholm den 14 april 2021

Per Bolund

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.