Anslagen för placerade barn

Skriftlig fråga 2023/24:325 av Åsa Eriksson (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2023-11-29
Överlämnad
2023-11-30
Anmäld
2023-12-01
Svarsdatum
2023-12-06
Sista svarsdatum
2023-12-06
Besvarad
2023-12-06

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Finansminister Elisabeth Svantesson (M)

 

Ursprunget till den här frågan kommer från Norberg, som är en liten kommun med en hög andel barn som inte är folkbokförda men som ändå bor där, i familjehem, på HVB-hem eller i Migrationsverkets lägenheter. Jag tror att flera  kommuner brottas med samma problem.

Statsbidragens beräkning grundar sig i folkbokföring men fångar inte upp de barn som flyttar ut ur och in i olika kommuner, till exempel för att de är asylsökande eller för att de är familjehemsplacerade. Dessa barn är också inte sällan barn i behov av omfattande pedagogiskt och socialt stöd på grund av bristfällig tidigare skolgång, diagnoser eller psykosociala problem. De medel som kommer med barnen täcker inte på långa vägar deras behov. Kommunen kan inte välja att neka vare sig familjehemsplacerade eller asylsökande elever stöd utan har skyldighet att ge det stöd de behöver för att klara målen i skolan. 

För en liten kommun med hög andel icke folkbokförda elever medför denna princip att mycket resurser måste tas från det som var ämnat för de folkbokförda eleverna, som därmed inte får det stöd eller den undervisning som de har rätt till. Några exempel på skillnad i ersättning per barn, med Migrationsverkets ersättning inom parentes:

Barn i förskoleålder, generellt statsbidrag: 136 000 kronor (65 300 kronor) 

Barn i förskoleklass generellt statsbidrag: 71 000 kronor (53 400 kronor)

Barn i grundskola, generellt statsbidrag: 123 600 kronor (104 800 kronor)

Familjehemsplacerade elever ska, som jag förstår det, skrivas i kommunen de placeras i, men det görs inte alltid. 

Jag undrar hur finansministern ser på situationen att mottagande kommuner får ansvar för barn med stora behov men inte får ersättning som på långa vägar räcker för att täcka ens den normala undervisningen.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga finansminister Elisabeth Svantesson:

 

Har ministern och regeringen några planer på att ändra regelverket?

Svar på skriftlig fråga 2023/24:325 besvarad av Statsrådet Erik Slottner (KD)

Fi2023/ 03041 Finansdepartementet Civilministern Till riksdagen

Svar på fråga 2023/24:325 av Åsa Eriksson (S)
Anslagen för placerade barn

Åsa Eriksson har frågat finansministern om statsrådet och regeringen har några planer på att ändra regelverket för ersättningar till kommuner för bl.a. asylsökande barn. Frågan har överlämnats till mig.

Syftet med de generella statsbidragen och det kommunalekonomiska utjämningssystemet är att ge kommunerna likvärdiga ekonomiska förutsättningar, trots skillnader i strukturella förutsättningar. Systemet ersätter inte kommunerna för faktiska kostnader, så även om utjämningen är långtgående kan det, som frågeställaren beskriver, uppstå utmaningar särskilt i mindre kommuner, t.ex. vid kostsamma placeringar. Den pågående parlamentariska Utjämningskommittén har i uppdrag att se över utjämningssystemet, bl.a. om det i tillräcklig grad kompenserar för socioekonomiska faktorer. Det är viktigt att utjämningssystemet utvecklas i takt med samhällsutvecklingen. Under senare år har kostnaderna för den sociala barn- och ungdomsvården i kommunerna ökat.

Kommunsektorns ekonomiska situation förväntas vara utmanande de närmaste åren. För att undvika att den kortsiktiga prisutvecklingen ska leda till neddragningar inom skola, vård och omsorg föreslog regeringen i budgetpropositionen för 2024 en förstärkning av de generella statsbidragen med 10 miljarder kronor och ytterligare cirka 6 miljarder kronor i riktade satsningar till kommunsektorn.

När det gäller asylsökande elever betalas ersättning ut till kommuner för bl.a. förskola, förskoleklass, grundskola, gymnasieskola samt anpassad grundskola och gymnasieskola av Migrationsverket i form av schablonersättningar. Schablonersättningen för asylsökande elevers skolgång höjdes med 50 procent 2016 har därefter årligen justerats med ett inflationsindex fram till och med 2019.

Det är som alltid en avvägning mellan ett ersättningssystem som är så enkelt och transparent som möjligt och ett system som också är träffsäkert och effektivt. Schablonersättningar är till sin natur en konstruktion där effekten ibland kan bli mindre träffsäker i det enskilda fallet, samtidigt som syftet är att ersättning överlag ska betalas ut för de beräknade genomsnittliga kostnaderna.

Utöver schablonersättningen får ersättning även betalas ut bl.a. för extra kostnader för ett barn i förskola eller en elev med behov av särskilt stöd och för andra extraordinära kostnader för sådan utbildning. Därutöver får kommunerna bl.a. en schablonersättning för mottagandet av ensamkommande barn.

Enligt folkbokföringslagen (1991:481) ska en person vara folkbokförd där han eller hon regelmässigt tillbringar sin dygnsvila, dvs. där personen är bosatt. Detta gäller även vid en familjehemsplacering.

Regeringen ser för tillfället inget behov av att se över regelverket för ersättning till kommunerna.

Stockholm den 6 december 2023

Erik Slottner

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.