anonymitetsskydd

Skriftlig fråga 2001/02:868 av Cederfelt, Margareta (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2002-03-11
Besvarad
2002-03-18
Anmäld
2002-03-19

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 11 mars

Fråga 2001/02:868

av Margareta Cederfelt (m) till socialminister Lars Engqvist om anonymitetsskydd

RFV har gett Statistiska centralbyrån i uppdrag att bygga ett register där de funktionshindrade uppmanas att i detalj redogöra för sina levnadsvillkor. Urvalskriterierna för vilka personer som ska tillfrågas har varit de som uppbär assistansersättning, bilstöd eller handikappersättning. Insamlandet av data pågår just nu.

Samtidigt är det annonserade diskrimineringsskyddet i grundlagen ännu ej infört vilket leder till att anonymiteten ej är garanterad och att uppgifterna i registret kan komma att missbrukas.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga socialministern:

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att de personer som besvarar nämnda enkät ska garanteras ett fullgott anonymitetsskydd?

Svar på skriftlig fråga 2001/02:868 besvarad av

den 20 mars

Svar på fråga 2001/02:868 om anonymitetsskydd

Statsrådet Ingela Thalén

Margareta Cederfelt har frågat socialminister Lars Engqvist vilka åtgärder han avser att vidta för att de som besvarar Riksförsäkringsverkets enkät till personer med funktionshinder ska garanteras ett fullgott anonymitetsskydd. Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska besvara frågan.

Riksförsäkringsverket (RFV) arbetar sedan en tid tillbaka med ett utvärderingsprojekt i syfte att studera hur socialförsäkringens riktade stöd till funktionshindrade bidrar till att uppnå målen för den nationella handikappolitiken. Den första delen av projektet har nu avslutats och redovisats i rapporten Frihet och beroende. Nästa steg i utvärderingen är den enkät som nu är aktuell.

Det är naturligt att RFV när de ska utvärdera hur samhällets stöd fungerar, vänder sig till dem som stöden berör. En enkätundersökning är dock inte okomplicerad och de frågor som ställs där kan uppfattas som personliga och känsliga. Det är därför viktigt att uppgifterna hanteras på ett varsamt sätt. Jag har därför försäkrat mig om att all koppling till personuppgifter som behövs för att distribuera enkäten raderas från enkätsvaren av Statistiska centralbyrån innan de når RFV. Det innebär att RFV inte har några möjligheter att koppla enkätsvaren till en viss person.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.