Anonyma vittnen

Skriftlig fråga 2021/22:178 av Johan Forssell (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-10-14
Överlämnad
2021-10-18
Anmäld
2021-10-19
Svarsdatum
2021-10-27
Sista svarsdatum
2021-10-27
Besvarad
2021-10-27

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

I ett avsnitt om kriminalitet i Agendas senaste partiledardebatt (den 10 oktober 2021) sa statsminister Stefan Löfven följande: ”De samtal som inleddes, som de här lämnade, det är precis som Annie Lööf säger, de flesta av de som skrivs i 20 punkter, de var ju på bordet då. En del av dem har utretts, där finns färdiga förslag. Så att vara tvåa på bollen imponerar inte speciellt.”

Stefan Löfven hänvisar i citatet dels till de så kallade gängsamtal som fördes under 2019, dels till en lista med 20 förslag mot gängbrottslighet som de rättspolitiska talespersonerna för M, SD, KD och L nyligen publicerade på DN Debatt (den 10 oktober 2021). Specifikt handlar förslagen bland annat om att införa ett system med anonyma vittnen, att möjliggöra visitationszoner, att kriminalisera deltagande i kriminella gäng och att möjliggöra utvisning av gängmedlemmar utan att de dömts för brott.

Statsministern hävdade alltså att Moderaterna är ”tvåa på bollen” vad gäller ett flertal förslag som syftar till att bekämpa gängbrottsligheten och det eskalerande våldet.

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Avser ministern att lägga fram förslag om att införa ett system med anonyma vittnen?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:178 besvarad av Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

Ju2021/03589 Justitiedepartementet Justitie- och migrationsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:178 av Johan Forssell (M) Anonyma vittnen

Johan Forssell har frågat mig om jag avser att lägga fram förslag om att införa ett system med anonyma vittnen.

Att personer som har uppgifter att lämna medverkar i brottsutredningar är många gånger avgörande för att den som har begått ett brott ska kunna dömas. Regeringen kommer aldrig acceptera att vittnen skräms till tystnad eller utsätts för våld eller hot.

För att bryta tystnadskulturen krävs flera olika typer av åtgärder. De brottsbekämpande myndigheterna måste få bättre möjligheter att utreda allvarliga brott och lagföra dem som begår brotten. Här krävs att man tränger igenom den utbredda tystnadskulturen i de kriminella nätverken. För att kunna göra det måste incitamenten för de som ingår i nätverken att samarbeta med myndigheterna öka. Det behövs också ett förbättrat stöd och skydd till vittnen. Samhället ska även reagera med kraft mot brott som syftar till att störa rättsväsendets arbete och människors vilja att delta i rättsprocessen, till exempel övergrepp i rättssak.

I slutet av maj tog jag emot betänkandet En stärkt rättsprocess och en ökad lagföring som innehåller ett flertal författningsförslag för att åstadkomma detta. En del av utredningens uppdrag har varit att analysera om det finns ett behov av och är lämpligt att införa en möjlighet att vittna anonymt. Utredningen har bedömt att ett system med anonyma vittnen inte bör införas. Betänkandet har remitterats och remisstiden har precis löpt ut. En klar majoritet, 26 av de 30 remissinstanser som har svarat på remissen, instämmer i eller har inget att invända mot utredningens bedömning om anonyma vittnen. Frågorna bereds nu inom Regeringskansliet och regeringen kommer att ta ställning till dem i en kommande lagrådsremiss och proposition.

Stockholm den 27 oktober 2021

Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.