Till innehåll på sidan

Anklagelser om bedrägeri och korruption i Globala miljöfonden

Skriftlig fråga 2020/21:865 av Hans Wallmark (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-12-04
Överlämnad
2020-12-07
Anmäld
2020-12-08
Svarsdatum
2020-12-10
Besvarad
2020-12-10
Sista svarsdatum
2020-12-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Peter Eriksson (MP)

 

Klimatet är en ödesfråga. FN:s utvecklingsprogram (UNDP) har i internationella medier mottagit flera anklagelser kopplade till bedrägeri och korruption i Globala miljöfonden (The Global Environment Facility, GEF). Fonden, som är en mellanstatlig organisation etablerad 1992 under Riokonferensen, är en av de 15 organisationer som tog emot mest svenskt kärnstöd år 2019, med 444 miljoner kronor. Anklagelserna mot GEF kommer i en tid när flera givare har rest frågetecken kring hantering och tillsyn vid UNDP. Flera visselblåsare och experter kritiserar UNDP och uttrycker oro för att den misskötta ekonomin och den dåliga tillsynen är utbredda, att problem som framförs i utvärderingar inte tas på allvar av senior personal och att ingen ställs till svars. 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Peter Eriksson:

 

Vilka åtgärder ämnar statsrådet vidta för att säkerställa att svenska skattebetalares pengar, som nu betalas ut i form av kärnstöd, inte går till korruption i GEF?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:865 besvarad av Statsrådet Peter Eriksson (MP)

Svar på fråga 2020/21:827 av Björn Söder (SD) Korruptionsanklagelser mot UNDP och GEF och fråga 2020/21:865 av Hans Wallmark (M) Anklagelser om bedrägeri och korruption i Globala miljöfonden

Björn Söder har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta med anledning av de anklagelser om bedrägerier och korruption som nu riktats mot FN:s utvecklingsprogram (eng. United Nations Development Programme, UNDP) och Globala miljöfaciliteten (eng. Global Environmental Facility, GEF). Hans Wallmark har frågat mig vilka åtgärder ämnar jag vidta för att säkerställa att svenska skattebetalares pengar, som nu betalas ut i form av kärnstöd, inte går till korruption i GEF. Jag besvarar frågorna samlat.

Först av allt, önskar jag att klargöra att det inte riktats anklagelser om bedrägeri eller anklagelser mot Globala miljöfaciliteten. GEF genomför inte sina insatser själv, utan genom organisationer som är särskilt godkända för ändamålet, för närvarande 18 till antalet.

Sverige tar uppgifter om korruption på största allvar. Sverige ingår i den skara länder som länge valt att prioritera gransknings-, revisions- och utvärderingsfrågorna i det multilaterala biståndet. Detta gäller givetvis även UNDP, inklusive de projekt som finansieras med medel från GEF.

Samma dag som artikeln publicerades påtalade UD, genom utrikesrådet för internationellt utvecklingssamarbete, i samtal med företrädare för UNDP:s ledningsgrupp att kraftfulla åtgärder måste vidtas samt att vi har förväntningar på organisationen härvidlag. Detta följdes upp häromdagen genom ett samtal mellan mig och UNDP:s högste chef Achim Steiner, under vilken jag tydligt inskärpte samma budskap. Steiner kvitterade det svenska budskapet och redogjorde även vilka åtgärder UNDP redan vidtagit och planerar att vidta.

Dessa samtal ligger helt i linje med det långsiktiga arbete som Sverige bedrivit, inte minst vad gäller öppenhet och korruptionshantering i styrningen av organisationen. Sveriges agerande, tillsammans med andra givare, har bland annat resulterat i en extern revisionsrapport och en särskild granskningsrapport som genomförts av UNDP:s oberoende internrevision- och utredningskontor. UD kommer att noga följa upp dessa rapporter och deras rekommendationer, och fortsatt prioritera gransknings-, revisions- och utvärderingsfrågorna i det multilaterala biståndet.

Stockholm den 10 december 2020

Peter Eriksson

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.