anklagelser mot myndigheter

Skriftlig fråga 1999/2000:1210 av Schlaug, Birger (mp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2000-07-14
Besvarad
2000-08-02
Anmäld
2000-09-19

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 12 juli

Fråga 1999/2000:1210

av Birger Schlaug (mp) till statsrådet Britta Lejon om anklagelser mot myndigheter

Mordet på f.d. statsminister Olof Palme är fortfarande olöst. Många frågor med anledning av mordet är obesvarade trots arbetsgrupper, kommissioner och stora ekonomiska insatser. Rykten sprids, teorier växer fram, påståenden om olika former av, ofta grova, otillbörligheter från "staten" förblir anmärkningsvärt ofta obemötta, offentligt ställda frågor och anklagelser besvaras förvånande ofta inte.

I olika sammanhang @ t.ex. nu senast i Sveriges Radio @ har vi kunnat ta del av kraftiga angrepp och direkta anklagelser om mörkläggning och direkta brott, t.o.m. mord. Det må gälla till synes märkliga turer med ambulanser eller manipulerade kulhål. Som regel bemöts dessa inte av de som rimligen borde kunna bemöta dem på ett sätt så klarhet skapas. Tigandet verkar ha upphöjts till princip, vilket skapar misstro. Sekretess används dessutom i olyckligt många fall. Olof Palmes obduktionsprotokoll har t.ex. hemligstämplats, med undantag av utvalda delar, med hänvisning till 7 kap.

Avser statsrådet, som ett medel att öka tilltron till rättsstaten, verka för att myndigheter och andra ansvariga besvarar anklagelser och har öppenhet som gällande princip?

Svar på skriftlig fråga 1999/2000:1210 besvarad av

den 2 augusti

Svar på fråga 1999/2000:1210 om anklagelser mot myndigheter

Statsrådet Britta Lejon

Birger Schlaug har frågat mig om jag avser att verka för att myndigheter och andra ansvariga besvarar anklagelser och har öppenhet som gällande princip.

Myndigheter är enligt lag skyldiga att tillmötesgå allmänheten genom att lämna upplysningar, vägledning, råd och annan sådan hjälp i frågor som rör myndigheternas verksamhetsområden. Att myndigheterna är skyldiga att besvara framställningar från allmänheten innebär på inget sätt att de kan tvingas att delta i den allmänna debatten. Det är varje enskild myndighet som har att själv avgöra huruvida den vill gå ut i offentlig debatt eller inte.

Öppenhet är en grundläggande princip i myndigheternas verksamhet. Dock är myndigheterna förpliktigade att tillämpa gällande sekretessbestämmelser. Tillämpningen i enskilda fall @ som ibland kan vara besvärlig @ bör jag som statsråd inte ha några åsikter om.

I en demokrati är en fri och öppen debatt av omistligt värde. Detta leder till att myndigheters åtgärder ständigt ifrågasätts, även i fall där kritik egentligen är obefogad. Detta kan leda till att allmänheten kan få en felaktig bild av myndigheternas insatser. Ibland måste myndigheter avstå från att bemöta kritik på grund av att sekretess råder. När det gäller förundersökningssekretess handlar det ju om att vidmakthålla förutsättningarna för att klara upp brott och därmed undanröja det förhållande som kritiken avser. I en del fall kan tystnad bero på att den aktuella frågan bara delvis motsvarar en myndighets ansvarsområde eller att flera myndigheter berörs.

Det är av största vikt att myndigheternas information till allmänheten präglas av saklighet och korrekthet. Något annat skulle rubba allmänhetens tilltro betydligt mer än obemött kritik. Samtidigt är det viktigt att myndigheterna har en beredskap för att kunna lämna information i den omfattning som eftersträvas.

I många fall är det dessutom så att det är först efter omfattande forskningsinsatser som ett visst skeende eller en viss händelse kan bli riktigt bedömd.

I maj 2000 initierade regeringen en offentlighetskampanj. Syftet med kampanjen är att förbättra tillämpningen av offentlighetslagstiftningen i den offentliga förvaltningen och att verka för ökad kunskap i samhället om offentlighetsprincipen. Kampanjen, som ska pågå under högst två år, drivs i samarbete mellan Regeringskansliet, statliga myndigheter, landsting och kommuner. Kampanjen leds av en ordförande med biträde av ett sekretariat. Ett offentlighetsråd har inrättats med syfte att säkerställa en bred förankring av kampanjen i hela den offentliga sektorn.

Svaret på frågan är att regeringen vidtar åtgärder för att säkerställa öppenheten i myndigheternas arbete, men att det i varje enskilt fall är den enskilda myndighetens ansvar att avgöra hur eventuella offentliga anklagelser ska bemötas.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.