anhöriginvandring

Skriftlig fråga 2001/02:1475 av Runegrund, Rosita (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2002-08-02
Besvarad
2002-08-15
Anmäld
2002-09-30

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 2 augusti

Fråga 2001/02:1475

av Rosita Runegrund (kd) till statsrådet Jan O Karlsson om anhöriginvandring

Kärleken kan slå till när som helst. Vissa hittar kärleken i grannhuset medan andra möter kärleken på andra sidan jordklotet. Gemensamt för alla förälskade par är att de vill tillbringa så mycket tid som möjligt med varandra. För den svensk som mött sin kärlek på andra sidan jordklotet kan det bli ett problem. För att maken eller makan ska få uppehållstillstånd i Sverige krävs en utredning av Migrationsverket. Verket ska avgöra om förhållandet är äkta och att det därför finns skäl att ge maken eller makan uppehållstillstånd. För att avgöra äktheten i förhållandet genomför en handläggare på Migrationsverket respektive ambassadpersonalen i det land där partnern befinner sig, intervjuer med båda makarna som ligger till grund för beslutet.

Ingen bör tvinga ett nygift par ifrån varandra men som situationen ser ut i dag blir det konsekvensen. På vissa håll i landet är väntetiden för att över huvud taget bli kallad till intervju nio månader. Efter intervjun ska beslut fattas vilket tar ytterligare tid. Jag anser inte att det är acceptabelt. Migrationsverket måste få bättre förutsättningar för att möta ansökningar av detta slag.

Därför är min fråga:

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att förbättra förutsättningarna för Migrationsverket att minska väntetiderna vid utredningar av detta slag?

Svar på skriftlig fråga 2001/02:1475 besvarad av

den 15 augusti

Svar på fråga 2001/02:1475 om anhöriginvandring

Statsrådet Jan O Karlsson

Rosita Runegrund har frågat mig vilka åtgärder regeringen avser att vidta för att förbättra förutsättningarna för Migrationsverket att minska väntetiderna vid utredningar av uppehållstillstånd på grund av familjeanknytning.

Inledningsvis vill jag understryka att korta handläggningstider i utlänningsärenden, inte minst rörande anknytningsärenden, är en högt prioriterad fråga för regeringen. Regeringen har därför tillfört utlänningsmyndigheterna kraftigt ökade resurser under de senaste åren.

Samtidigt vill jag peka på det ökade kravet på muntlig handläggning i dessa ärenden, vilket infördes den 1 juli 2000, samt att antalet anknytningsärenden ökat, lett till längre handläggningstider. Under förra året utgjorde ungefär hälften av ärendena nyetablerade anknytningar.

I syfte att förkorta handläggningstiderna med bibehållen rättssäkerhet har regeringen både föregående år och detta år förstärkt Migrationsverkets förvaltningsanslag med 90 respektive 110 miljoner kronor och Utlänningsnämndens förvaltningsanslag med 6,5 respektive 25 miljoner kronor. Jag har också erfarit att Migrationsverket ser över sina interna anvisningar och rutiner i anknytningsärenden för att uppnå effektivare handläggning och därmed kortare handläggningstider.

Den av regeringen tillsatta Anhörigkommittén, som haft i uppdrag att utreda utlänningslagens bestämmelser om anhöriginvandring till Sverige, har bl.a. uppmärksammat handläggningen av anknytningsärenden. Regeringens ambition är att lämna en proposition till riksdagen i denna fråga.

Sammanfattningsvis vill jag säga att regeringen genom att förstärka resurserna vid såväl Migrationsverket och Utlänningsnämnden aktivt verkat för att handläggningstiderna bör kunna bli kortare.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.