Ändring av 23 § polislagen

Skriftlig fråga 2005/06:654 av Fridolin, Gustav (mp)

Frågan är besvarad

Händelser

Anmäld
2005-12-16
Inlämnad
2005-12-16
Besvarad
2005-12-21
Besvarad
2005-12-30
Svar anmält
2006-01-17

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 16 december

Fråga 2005/06:654 av Gustav Fridolin (mp) till justitieminister Thomas Bodström (s)

Ändring av 23 § polislagen

I en framställan enligt 4 § lagen med instruktion för riksdagens ombudsmän den 20 december 2004 har dåvarande ställföreträdande Justitieombudsmannen Jan Pennlöv hemställt till regeringen att ta upp frågan om lagändring för att undanröja oklarheter i tolkningen av 23 § polislagen.

Bakgrunden är JO:s åtal mot polischefen Håkan Jaldung som ogillades av Hovrätten för Västra Sverige den 23 november 2004. En stor del av rättegången kom att kretsa kring tolkningen av 23 § polislagen enligt vilken, enligt JO, polisen och Jaldung inte hade rätt att vidta de åtgärder av massgripande och tvångsmedel som gjordes under de så kallade Göteborgshändelserna 2001. I dag är läget sådant att trots uppenbara brister i polisens agerande, inte minst konstaterade av den så kallade Göteborgsutredningen, har inget ansvar kunnat utkrävas från någon chef inom polisen.

Mot bakgrund av vikten av att klargöra tolkningen av 23 § polislagen vill jag fråga justitieministern vilka åtgärder han avser att vidta med anledning av JO:s ovan nämnda framställan.

Svar på skriftlig fråga 2005/06:654 besvarad av

den 21 december

Svar på fråga 2005/06:654 om ändring av 23 § polislagen

Justitieminister Thomas Bodström

Gustav Fridolin har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta med anledning av JO:s hemställan till regeringen att ta upp frågan om lagändring för att undanröja oklarheter i tolkningen av 23 § polislagen.

Som ett led i samhällets verksamhet för att främja rättvisa och trygghet ska polisens arbete syfta till att upprätthålla allmän ordning och säkerhet samt att i övrigt tillförsäkra allmänheten skydd och annan hjälp. I uppgiften att upprätthålla allmän ordning och säkerhet ligger en skyldighet för polisen att förebygga brott och lämna allmänheten det skydd och den hjälp som kan behövas.

I polislagen finns en särskild reglering av vilka befogenheter som tillkommer polisen vid denna verksamhet. Polisen har således rätt att @ om det finns risk för att ett brott som innebär allvarlig fara för liv eller hälsa eller för omfattande förstörelse av egendom kommer att förövas på en viss plats @ bland annat avstänga, utrymma eller förbjuda tillträde till ett hus, rum eller annat ställe. Den har också rätt att bereda sig tillträde till ett hus, rum eller annat ställe för att söka efter sprängmedel, vapen eller något annat föremål.

Med anledning av den friande dom i hovrätten som Gustav Fridolin nämner har JO begärt att den nämnda bestämmelsen i polislagen ska ändras på så sätt att det alltid måste finnas en geografisk anknytning mellan å ena sidan det brott som kan komma att förövas samt å andra sidan de skyddande och de förebyggande åtgärderna.

Arbetet med en eventuell förändring bereds för närvarade inom Regeringskansliet och jag vill inte föregripa resultatet av den beredningen. När den är avslutad kommer jag att vidta de åtgärder som behövs.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.