Till innehåll på sidan

Analys av antalet sjukskrivningar

Skriftlig fråga 2020/21:2340 av Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-03-25
Överlämnad
2021-03-25
Anmäld
2021-03-26
Svarsdatum
2021-04-07
Sista svarsdatum
2021-04-07
Besvarad
2021-04-07

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)

 

Regeringen har via sin hemsida bekräftat att arbetsmarknadens parter har rätt att förhandla bort karensavdraget vid sjukdom. Detta mot bakgrund av att Arbetsdomstolen bedömer att det redan i dag är möjligt för arbetsmarknadens parter att i kollektivavtal komma överens om att något karensavdrag inte ska göras.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Ardalan Shekarabi:

 

Vilka konsekvensanalyser har statsrådet gjort gällande antalet sjukskrivningar om karensavdraget tas bort?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:2340 besvarad av Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)


Svar på fråga 2020/21:2340 av Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)
Analys av antalet sjukskrivningar

Elisabeth Björnsdotter Rahm har frågat mig vilka konsekvensanalyser som jag har gjort gällande antalet sjukskrivningar om karensavdraget tas bort.

Med anledning av en framställning från fackförbunden Kommunal och Vårdförbundet har en promemoria Vissa undantag från bestämmelserna om karensavdrag remitterats. I promemorian görs bedömningen att det inte är aktuellt att avskaffa karensavdraget helt. Däremot lämnas förslag till en möjlighet för arbetsmarknadens parter att i vissa fall genom kollektivavtal göra undantag från bestämmelserna om karensavdrag. Detta föreslås gälla under en begränsad tid.

Arbetsdomstolen är den instans som avgör i tvister som rör sjuklönelagen. I sitt remissvar framför Arbetsdomstolen att sjuklönelagen ger arbetstagare rätt till sjuklön, men hindrar inte kollektivavtal eller personliga avtal som ger arbetstagaren rätt till bättre förmåner vid sjukdom.

Det är således inte Regeringen, utan Arbetsdomstolen som gör bedömningen att det redan i dag är möjligt för arbetsmarknadens parter att i kollektivavtal komma överens om att något karensavdrag inte ska göras på sjuklönen.

Det är arbetsmarknadens parter som har bäst kännedom om förhållandena på arbetsmarknaden. Den svenska arbetsmarknadsmodellen bygger på en ansvarsfördelning mellan staten och arbetsmarknadens parter. Arbetsmarknadens parter ansvarar för lön och övriga villkors närmare utformning. Regeringen konstaterar att Arbetsdomstolen gör bedömningen att det redan är möjligt för parterna att förhandla om karensavdrag inom ramen för den nuvarande lagstiftningen. Regeringen följer kontinuerligt upp de frågor som är viktiga för samhället och de enskilda medborgarna, däribland tillämpningen av sjuklönelagen.

Stockholm den 7 april 2021

Ardalan Shekarabi

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.