Till innehåll på sidan

AMS kurser för språkutbildning i medicin

Skriftlig fråga 1999/2000:129 av Pålsson, Chatrine (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
1999-10-29
Anmäld
1999-11-02
Besvarad
1999-11-10

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 28 oktober

Fråga 1999/2000:129

av Chatrine Pålsson (kd) till socialminister Lars Engqvist om AMS kurser för språkutbildning i medicin

På många håll i landet är läkarbristen stor. Det gäller såväl inom geriatriken som inom andra specialiteter. Enligt prognoser kommer bristerna inom vissa områden att öka bl.a. på grund av pensionsavgångar och brist på långsiktighet i läkarutbildningen.

Under många år har läkare från andra länder arbetat inom den svenska sjukvården. För att detta ska vara möjligt krävs ofta utbildning i svenska. Enligt uppgift har flera av de AMS-kurser som inriktats på medicin dragits in på grund av resursbrist. Detta har inneburit att vi har invandrade läkare som inte får sin licens, samtidigt som vi har läkarbrist vilket är olyckligt ur många perspektiv.

Min fråga till socialministern är:

Avser regeringen vidta åtgärder för att garantera att invandrade läkare får tillgång till utbildning i svenska?

Svar på skriftlig fråga 1999/2000:129 besvarad av

den 10 november

Svar på fråga 1999/2000:129 om AMS kurser för språkutbildning i medicin

Näringsminister Björn Rosengren

Chatrine Pålsson har frågat socialminister Lars Engqvist vilka åtgärder regeringen avser vidtaga för att garantera att invandrade läkare får tillgång till utbildning i svenska. Låt mig börja med att säga att arbetet inom regeringen är så fördelat att jag ska svara på frågan. Jag har under hösten besvarat två snarlika frågor och mitt svar blir därför i stort sett detsamma som tidigare.

Ansvaret för att utländska läkare respektive sjuksköterskor ska kunna få svensk legitimation ligger på Socialstyrelsen. Eftersom det är angeläget att invandrares kompetens tas till vara på arbetsmarknaden liksom att behoven av vårdpersonal täcks så anordnar AMV utbildningar i bl.a. sjukvårdssvenska. Enligt Pålsson har enligt uppgift flera AMS-kurser som inriktats på medicin dragits in på grund av resursbrist. Jag har förhört mig med de länsarbetsnämnder som upphandlar sådana utbildningar och de meddelar att inga planerade kurser dragits in. Det gäller länsarbetsnämnderna i Stockholm, Uppsala och Västra Götaland som alla har fullföljt de planerade köpen av utbildningarna i sjukvårdssvenska.

Länsarbetsnämnderna har att fördela sina resurser efter de bedömda behoven av såväl utbildning i sjukvårdssvenska som övriga arbetsmarknadsåtgärder. Regeringen har den 9 september 1999 beslutat att AMS får förhöjd anslagskredit med 640 miljoner kronor. AMS har fördelat krediten till länen och alla län som har begärt det har fått en höjd anslagskredit.

Jag delar Chatrine Pålssons uppfattning att det är angeläget att ta till vara den kompetens och arbetsvilja som finns hos invandrare. Det gäller inte minst dem som har en utländsk utbildning inom vårdområdet om vi ska få bukt med den arbetskraftsbrist som råder inom delar av vårdsektorn.

Regeringen har därför under våren fattat beslut om att stödja ett projekt som hjälper utländska läkare att erhålla svensk läkarlegitimation. Projektet är ett samarbete mellan Stockholms läns landsting, länsarbetsnämnden i Stockholm och Stockholms läkarförening och innebär att det skräddarsys en utbildning innehållande praktik och förberedelser inför läkarbehörighetsprov för läkare. Sammantaget kommer projektet att omfatta 100 invandrade läkare. Den första kursomgången i detta projekt startade i oktober och omfattar 20 utbildningsplatser. Nästa kursomgång beräknas starta under våren 2000.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.