Amf 4 och EU:s snabbinsatsförmågor

Skriftlig fråga 2004/05:433 av Wigström, Cecilia (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2004-11-25
Anmäld
2004-11-25
Besvarad
2004-12-01
Svar anmält
2004-12-01

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 25 november

Fråga 2004/05:433

av Cecilia Wigström (fp) till försvarsminister Leni Björklund om Amf 4 och EU:s snabbinsatsförmågor

Den planering som Försvarsmakten ägnar sig åt när det gäller den internationella förmågan riskerar att suboptimera försvarsmaktens verksamhet ytterligare. Att delta i EU:s battlegroups med markförband, vilka i dag inte är färdiga för detta, kostar mycket pengar. Försvaret har förband som kan delta redan i dag med kort varsel. Sådana är amfibieförband, fartygsförband samt flygförband.

Europa har redan fullt med bra markförband. Att regeringen envisas med att också delta med sådana styrkor för Sveriges del är till stora delar en frukt av försvarsgrensstrider och arvsbaserat tänkande utifrån missionerna på Balkan. Vi bör använda de förband som redan har genomfört omstrukturering från invasionsförsvar till insatsförsvar. Genom att nyttja förband som redan är färdiga och har förmågan finns möjlighet att utveckla markförbanden i en för Sverige vettig och möjlig takt. Amf 4 är ett utmärkt förband som redan i dag kan skickas utomlands inom tre veckor. Det är dessutom väl geografiskt placerat i Sverige för att snabbast möjligt transporteras ut i världen med fraktfartyg.

Vilka åtgärder är försvarsministern beredd vidta för att fördelarna med Amf 4 tas till vara i Sveriges deltagande i EU:s snabbinsatsförmågor?

Svar på skriftlig fråga 2004/05:433 besvarad av

den 1 december

Svar på fråga 2004/05:433 om Amf 4 och EU:s snabbinsatsförmågor

Försvarsminister Leni Björklund

Cecilia Wigström har frågat om jag är beredd att vidta åtgärder för att fördelarna med Amf 4 tas till vara i Sveriges deltagande i EU:s snabbinsatsförmågor.

Försvarsmakten har redovisat sin syn på utvecklingen av EU:s snabbinsatsförmåga för regeringen. Utvecklingen bygger på det koncept som är överenskommet i EU:s militära kommitté den 14 juni 2004.

I EU:s koncept består kärnan av lätt infanteri av bataljons storlek och knutet till detta ett styrkehögkvarter. Beroende på typ av insats kan taktiska och operativa stödresurser tillföras denna kärna. I dessa stödresurser kan det ingå sjö- och luftstridskrafter, understöds- och underrättelseenheter samt logistikförband beroende på vilken typ av mission och vilka uppgifter som ska lösas.

Amfibieförbanden är i dag inte anmälda till styrkeregister. Detta innebär att amfibieförbanden i dagsläget inte har beredskap för att sättas in i internationella missioner. Försvarsmakten har dock föreslagit att amfibieförband i framtiden ska anmälas till styrkeregister.

När det gäller Amf 4 i Göteborg är det en grundorganisationsenhet som utbildar bland annat amfibiebataljoner till insatsorganisationen. Det är inte grundorganisationen som sätts in i olika typer av insatser nationellt och internationellt utan förband eller resurser ur insatsorganisationen.

Regeringen bedömer att Göteborgs hamn bör bli utskeppningshamn när Försvarsmakten avtransporterar internationella insatser sjövägen. För snabbinsatsstyrkans del kommer dock flygtransport att vara det troligaste alternativet vid en insats.

Försvarsmakten ska i anslutning till budgetunderlaget för 2006 slutgiltigt redovisa sin syn på utvecklingen och utformningen av det svenska bidraget till EU:s snabbinsatsförmåga.

Med anledning av ovanstående så avser regeringen för närvarande inte att vidtaga några åtgärder i frågan.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.