Amerikanska B-52-plan på svenskt territorium

Skriftlig fråga 2014/15:567 av Stig Henriksson (V)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2015-05-22
Överlämnad
2015-05-25
Anmäld
2015-05-26
Svarsdatum
2015-06-03
Sista svarsdatum
2015-06-03
Besvarad
2015-06-03

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Försvarsminister Peter Hultqvist (S)

 

Om några veckor simulerar amerikanska B-52-bombflygplan minfällning på svensk mark. Det sker den 5–20 juni under den Natoledda marinövningen Baltops 2015.

Vänsterpartiet är mycket kritiskt till dessa Natoledda militära övningar på svenskt territorium och vill att regeringen säger nej till fler övningar. Vi ser det som ett led i Sveriges anpassning till Nato och anser att Sveriges alliansfrihet urholkas och att risken för konfrontation i vårt närområde ökar.

De amerikanska B-52-bombflygplanen som deltar i Baltops 2015 är särskilt provocerande; de är en del av USA:s kärnvapentaktik, och planen är konstruerade för att kunna bära kärnvapen.

Vänsterpartiet anser att Sverige ska ha en tydlig politik för kärnvapennedrustning, och att öva ihop med dessa plan rimmar illa med mål om nedrustning.

Jag vill därför fråga försvarsminister Peter Hultqvist:

 

Har försvarsministern tagit några initiativ för att försäkra sig om att dessa B-52-plan inte bär kärnvapen i samband med övningarna på svenskt territorium?

Svar på skriftlig fråga 2014/15:567 besvarad av Försvarsminister Peter Hultqvist (S)

Dnr Fö2015/784/MFI

Försvarsdepartementet

Försvarsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2014/15:567 av Stig Henriksson (V) Amerikanska B 52-plan på svenskt territorium

Stig Henriksson har frågat mig om jag tagit några initiativ för att försäkra mig om att B-52-planen under övningen Baltops inte bär kärnvapen i samband med övningarna på svenskt territorium.

Gemensamma övningar med USA visar på den vikt som Sverige tillmäter en väl fungerande transatlantisk länk. I inriktningspropositionen framhålls vikten av att Sverige upprätthåller och ytterligare fördjupar den bilaterala relationen till USA, bl.a. i syfte att förstärka Försvarsmaktens förmåga till interoperabilitet och förmågeutveckling.

Det är inte första gången som Sverige deltar i övningar där enheter som de amerikanska B-52-planen ingår, även om det är första gången på svenskt territorium. Det är viktigt för oss att delta i komplexa övningar motsvarande de behov som Försvarsmakten identifierar. Deltagandet i Baltops och de moment som ingår i övningen ger oss denna möjlighet. Deltagandet från de amerikanska B-52:orna syftar till att öva minfällning till havs från låg höjd för att skydda egna förband.

Minfällningen på svenskt territorium är simulerad och planen kommer därefter fälla övningsminor i ett område nära Bornholm på danskt territorium. Sverige har som partnerland varit involverad i och haft god insyn i planeringsarbetet för övningen som skett med stor lyhördhet för Finlands och Sveriges status som partnerländer. Övningens scenario bygger på en fiktiv resolution antagen av FN:s säkerhetsråd. Samarbetet med deltagande länder inom ramen för övningen baseras på förtroende och våra goda bi- och multilaterala relationer.

Regeringen förutsätter att gästande stater följer svensk lag. Det är inte förenligt med lagen (1984:3) om kärnteknisk verksamhet att utan tillstånd föra in sådan last på svenskt territorium.

Stockholm den 3 juni 2015

Peter Hultqvist

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.