Ambulansflygets framtid

Skriftlig fråga 2019/20:1601 av Åsa Coenraads (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-06-17
Överlämnad
2020-06-17
Anmäld
2020-06-22
Svarsdatum
2020-06-24
Sista svarsdatum
2020-06-24
Besvarad
2020-06-24

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

De regionala flygplatserna har stått i centrum för ambulansflygens livräddande insatser under coronapandemin. Sjukvården har varit hårt belastad och kommer att vara så under en lång tid framöver, och patienter kommer att behöva flyttas mellan olika sjukhus och regioner över Sverige.

Både ambulansflyget och de regionala flygplatserna är i behov av ekonomiskt stöd för sina stora merkostnader under coronapandemin. Regeringens extra stöd på 75 miljoner kronor till ambulansflyget är välkommet.

Under den kris som råder riskerar många regionala flygplatser att stängas ned då bristen på intäkter från flyget uteblir. Regeringens stödpengar till flygbranschen har ännu inte riktats till de regionala flygplatserna som är avgörande för att ambulansflyget ska nå ut till hela Sverige. Flygets snabbhet kan inte konkurrera med ambulans- eller tågtransporter.

Med anledning av ovanstående skulle jag vilja fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Hur avser ministern att arbeta för att säkerställa att ambulansflyget kan starta och landa i alla Sveriges regioner?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:1601 besvarad av Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)




Svar på fråga 2019/20:1601 av Åsa Coenraads (M)
Ambulansflygets framtid

Åsa Coenraads har frågat socialministern Lena Hallengren hur hon avser att arbeta för att säkerställa att ambulansflyget kan starta och landa i alla Sveriges regioner. Arbetet inom Regeringskansliet är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Spridningen av det nya coronaviruset som orsakar sjukdomen covid-19 har inneburit kraftigt reducerad flygtrafik. Detta är en tydlig konsekvens av att smittspridningen ska minska i samhället. Som en följd av detta har också ekonomin för flygplatserna i Sverige påverkats.

Regeringen har den 15 juni i extra ändringsbudget för 2020 – Ersättning till riskgrupper, kapitalinsatser i statligt ägda företag och andra åtgärder med anledning coronaviruset (prop. 2019/20:87) föreslagit att ett tillfälligt driftstöd ska kunna ges till de regionala flygplatserna runt om i landet under 2020. Driftsstödet föreslås uppgå till 100 miljoner kronor och ska delvis kunna kompensera för de ökade underskott som flygplatserna har i sina verksamheter på grund av den rådande situationen med covid-19. Stödet avses betalas ut till kommuner som beslutar om driftstöden till flygplatserna. I samma proposition har regeringen också föreslagit att 75 miljoner kronor avsätts i syfte att förstärka ambulansflygets kapacitet och tillgänglighet under covid-19-pandemin.

Riksdagen har efter förslag från regeringen höjt det generella statsbidraget till kommuner och regioner med 26 miljarder kronor för 2020, varav 12,5 miljarder kronor utgör ett permanent tillskott. Kommunerna kan bl.a. använda dessa medel till sina flygplatser. Swedavia och ägare av icke statliga flygplatser har möjlighet att använda sig av generella statliga åtgärder med anledning av det nya coronaviruset, t.ex. statligt stöd vid korttidspermitteringar.

I sammanhanget vill jag nämna att de icke statliga regionala flygplatserna årligen får ca 103 miljoner kronor i statligt driftsstöd. Staten finansierar även jourberedskap vid beredskapsflygplatser. Den 19 december 2019 tog regeringen beslut om ett uppdrag till Trafikverket att göra en översyn av de svenska beredskapsflygplatserna. Uppdraget har slutredovisats den 15 juni 2020 och bereds nu inom Regeringskansliet.

Stockholm den 24 juni 2020

Tomas Eneroth

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.