Ambassadören mot människohandel

Skriftlig fråga 2023/24:917 av Helena Vilhelmsson (C)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2024-05-16
Överlämnad
2024-05-17
Anmäld
2024-05-20
Svarsdatum
2024-05-29
Sista svarsdatum
2024-05-29
Besvarad
2024-05-29

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Tobias Billström (M)

 

Människohandeln är den organiserade brottslighet som växer snabbast. Enligt Internationella arbetsorganisationen (ILO) finns det drygt 20 miljoner människor världen över som är offer för tvångsarbete och sexuellt utnyttjande. EU-kommissionen slog fast i en rapport från 2020 att 75 procent av offren för människohandel i EU utgörs av kvinnor och flickor, och i majoriteten av fallen handlar det om sexuella ändamål. Många som utsätts finns också inom restaurangbranschen eller arbetar som städare eller inom industrin. Dessvärre går utvecklingen åt fel håll. Plattformen Civila Sverige mot Människohandel har larmat om en ökad tillströmning av offer för människohandel och exploatering i Sverige. Merparten av dessa har inte identifierats av myndigheter, vilket oftast betyder att individerna inte heller fått sina rättigheter tillgodosedda.

Statens insatser mot exploatering har stora brister. Välfärdslandet Sverige har mycket att förbättra såväl vad gäller att bekämpa denna organiserade brottslighet som att hjälpa dem som fallit offer för människohandel. Riksrevisionen har påpekat att myndigheterna behöver tydligare uppdrag och mandat för att genomföra åtgärder gällande information om rättigheter till potentiellt utsatta samt stöd- och skyddsprocessen. Sverige har flera gånger, bland annat från Europarådets expertkommitté Greta, kritiserats för brister när det gäller att identifiera särskilt sårbara utsatta, såsom papperslösa och ensamkommande barn.

En viktig roll för att stärka arbetet mot människohandel och Sveriges röst internationellt i detta har varit ambassadören mot människohandel, som instiftades 2006. Det senaste året har det florerat uppgifter om att regeringen tagit bort rollen som ambassadör mot människohandel. Tjänsten har stått tom i tre månader, men inga tydliga besked har getts från regeringens representanter. Om tjänsten tas bort kan inte det tolkas på annat sätt än att regeringen prioriterar ned arbetet mot människohandel. Det är hög tid att regeringen tar bladet från munnen och öppet visar hur man prioriterar och vad som avses med rollen som ambassadör mot människohandel.

Jag vill därför fråga utrikesminister Tobias Billström:

 

Har regeringen skrotat rollen som ambassadör mot människohandel?

Svar på skriftlig fråga 2023/24:917 besvarad av Utrikesminister Tobias Billström (M)

Svar på fråga 2023/24:917 Ambassadören mot människohandel

till Utrikesminister Tobias Billström (M)

 

Svar på fråga 2023/24:917 av Helena Vilhelmsson (C)
Ambassadören mot människohandel

Helena Vilhelmsson har frågat mig om regeringen har skrotat rollen som ambassadör mot människohandel.

Jag vill inleda med att välkomna Helena Vilhelmssons engagemang i frågan, ett engagemang jag fullt ut delar. Vi kan aldrig acceptera att personer berövas rätten att bestämma över sina liv och sina kroppar. Regeringen tar även krafttag mot den grova organiserade brottsligheten som på ett omfattande och systematiskt sätt använder sig av prostitution och människohandel.

Arbetet med att förebygga och bekämpa prostitution och människohandel är prioriterat för regeringen, både nationellt och i det gränsöverskridande samarbetet. I Sveriges internationella engagemang märks detta inte minst i reformagendan för biståndet där regeringen prioriterar och stödjer arbetet mot alla former av sexuellt och könsrelaterat våld, utnyttjande i prostitution och människohandel.

Sverige har ett etablerat samarbete med FN:s kontor för bekämpande av brott och narkotika (UNODC) som har ett brett mandat och stödjer FN:s medlemsstater att bekämpa gränsöverskridande organiserad brottslighet inklusive människohandel. För 2024 uppgår svensk finansiering till UNODC till 60 miljoner kronor, och en större andel än tidigare är nu riktade till verksamhet mot människohandel, framför allt i Ukraina. Sverige ger även finansiering till UN Voluntary Trust Fund for Victims of Human Trafficking, som administreras av UNODC.

Frågan är även relevant i en regional kontext där det bland annat sker en samverkan med Östersjöstaternas Råds aktionsgrupp mot människohandel och Nordiska ministerrådet nyinrättade arbetsgrupp mot människohandel. I mars i år beviljade regeringen 2,8 miljoner kronor i bidrag till Östersjöstaternas råd för att stärka arbetet mot människohandel för sexuella ändamål och mot efterfrågan.

Även nationellt fortsätter regeringen att intensifiera arbetet. I mars fick Jämställdhetsmyndigheten ett tillskott till sitt pågående uppdrag om fortsatt förstärkt arbete mot sexuell exploatering av barn, utnyttjande i prostitution och människohandel som nu uppgår till 23,5 miljoner 2024. Regeringen kommer även att återkomma med ett förnyat uppdrag till de samverkande myndigheterna mot arbetslivskriminalitet under hösten. Uppdraget ska bland annat slå hårdare mot människoexploatering i arbete och 30 miljoner föreslås tillföras i vårändringsbudgeten till arbetet inklusive regionkoordinatorerna mot prostitution och människohandel.

Regeringen arbetar också intensivt med att ta fram ett nytt åtgärdsprogram för att motverka och bekämpa mäns våld mot kvinnor, annat våld i nära relationer och hedersrelaterat våld och förtryck, inklusive prostitution och människohandel, som ska gälla 2024–2026. Även en utredning pågår för att stärka den långsiktiga styrningen på området.

Sammanfattningsvis bedrivs ett aktivt arbete mot människohandel av ministrar, statssekreterare och tjänstemän i Regeringskansliet. Jag vill med detta understryka att regeringen fortsatt prioriterar frågan om att förebygga och bekämpa människohandel. Vad gäller tjänsten som ambassadör mot människohandel är detta en tidsbegränsad funktion och beredningen av formerna för det framtida arbetet pågår efter att tidigare innehavares förordande löpt ut.

Stockholm den 29 maj 2024

 

 

Tobias Billström

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.