ambassadören i Tyskland

Skriftlig fråga 2002/03:427 av Hamilton, Carl B (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2003-01-23
Anmäld
2003-01-23
Besvarad
2003-01-29
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2003-01-30
Svar anmält
2003-01-30

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 23 januari

Fråga 2002/03:427

av Carl B Hamilton (fp) till utrikesminister Anna Lindh om ambassadören i Tyskland

Sveriges ambassadör i Tyskland ställer inte upp på Sveriges utrikespolitik på två viktiga politikområden, Mellersta Östern och EMU. I båda fallen driver Sveriges sändebud i Berlin en offentlig polemik mot den förda politiken. I frågan om Mellersta Östern sker polemiken dessutom strax före valet i Israel.

Tyskland är EU:s största medlemsland och en förtroendefull relation med landet genom trovärdiga företrädare är därför ett svenskt nationellt intresse. För Tyskland är euron en central del av landets ekonomiska och europeiska politik. Detta är numera även den svenska regeringens hållning. Men det är inte den åsikt som Sveriges ambassadör torgför i svenska medier, där han kritiserat tanken på svenskt euromedlemskap. Samma sak gäller Sveriges Israelpolitik. För Tyskland är Israelrelationen en känslig fråga, och en relation där Sverige har anledning att ha synnerligen förtroendefulla kontakter med Tyskland. Ambassadör Carl Tham har nu förverkat sin möjlighet till det som på diplomatspråk kallas tjänstbarhet som svensk ambassadör i Tyskland. Även oppositionen har anledning att reagera när han skadar Sveriges intressen, särskilt som Folkpartiet liberalerna stöder såväl svenskt eurointräde som, i allt väsentligt, statsministerns Israelpolitik.

Vilka åtgärder avser utrikesministern att vidtaga för att Sverige i fortsättningen i Tyskland ska företrädas av en ambassadör som på ett trovärdigt och förtroendeskapande sätt kan tillvarata Sveriges nationella intressen i relationerna med Tyskland?

Svar på skriftlig fråga 2002/03:427 besvarad av

den 30 januari

Svar på frågorna 2002/03:417 om UD:s agerande rörande köpbojkott mot Israel och 427 om ambassadören i Tyskland

Utrikesminister Anna Lindh

Mikael Odenberg har frågat mig om vilka åtgärder jag avser att vidta med anledning av att ambassadör Carl Tham krävt en bojkott av varor från ockuperade områden och att EU:s handelsavtal med Israel avbryts.

Carl B Hamilton har mot samma bakgrund frågat mig om jag avser att vidta några åtgärder för att Sverige ska företrädas av en ambassadör som på ett trovärdigt och förtroendeskapande sätt kan tillvarata Sveriges intressen i Tyskland.

Jag har talat med Carl Tham och jag har klargjort att jag och regeringen inte delar den uppfattning om en bojkott mot Israel som han offentligt givit uttryck för, men jag har i övrigt inte vidtagit några åtgärder. Jag har fortsatt förtroende för Carl Tham, och hans förmåga att företräda Sverige och tillvarata svenska intressen i Tyskland.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.