Ambassad i Kabul

Skriftlig fråga 2007/08:972 av Gabelic, Aleksander (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2008-03-14
Anmäld
2008-03-14
Besvarad
2008-03-19
Svar anmält
2008-03-20

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 14 mars

Fråga

2007/08:972 Ambassad i Kabul

av Aleksander Gabelic (s)

till utrikesminister Carl Bildt (m)

Regeringen har utlovat att Sverige kommer att öppna en ambassad i Kabul. Jag välkomnar det och ser det som en viktig satsning. Sverige gör många betydelsefulla insatser i Afghanistan. Det är av största vikt att Sverige på plats har en ambassad med svenska diplomater som dagligdags kan bistå och följa det omfattande arbete Sverige gör i landet.

Vilka skäl kan utrikesministern redovisa för att ambassaden ännu inte är öppnad?

Svar på skriftlig fråga 2007/08:972 besvarad av Utrikesminister Carl Bildt

den 19 mars

Svar på fråga

2007/08:972 Ambassad i Kabul

Utrikesminister Carl Bildt

Aleksander Gabelic har frågat mig vilka skälen är för att ambassaden i Kabul ännu inte öppnat.

Sveriges representation i Afghanistan består sedan 2003 av ett sektionskontor i Kabul underställt ambassaden i Islamabad. Regeringen beslutade den 19 december 2007 att under 2008 upprätta en ambassad i Kabul.

Sektionskontoret har för närvarande fyra utsända från Sida. Utrikesdepartementet har i dagsläget två tjänstemän på plats, en politisk handläggare samt en senior administrativ handläggare. Sektionskontoret kommer att uppgraderas till ambassad. Efter upprättandet av ambassaden kommer UD att ha en ambassadör samt två till tre utsända tjänstemän i Kabul. Sida kommer att ha tre utsända tjänstemän på ambassaden.

Regeringens beslut att upprätta en ambassad kommer att verkställas när agremang erhållits för ett sändebud och utnämning – regeringsbeslut – har skett. Till dess fortsätter sektionskontoret i Kabul att vara underställt ambassaden i Islamabad.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.