alternativa driftsformer i vården

Skriftlig fråga 2002/03:368 av Husmark Pehrsson, Cristina (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2002-12-27
Besvarad
2003-01-08
Svar anmält
2003-01-21
Anmäld
2003-01-21

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 27 december

Fråga 2002/03:368

av Cristina Husmark Pehrsson (m) till statsminister Göran Persson om alternativa driftsformer i vården

Förskoleminister Lena Hallengren har hjälpt till med en namninsamling för en folkomröstning om alternativa driftsformer ska tillåtas inom vården i Kalmar län. Medborgarna uppmanas att ta ställning mot att "bjuda ut sjukvården på entreprenad eller sälja ut en fjärdedel av landstinget i Kalmar län till privata intressen".

I budgetpropositionen för år 2003 står att "regeringen anser att det är önskvärt att mångfalden av vårdgivare ökar genom att fler privata, kooperativa och ideella vårdgivare ges möjlighet att verka inom hälso- och sjukvården".

Statsrådet Hallengren har således verkat för en ståndpunkt som strider mot vad regeringen anger som sin ståndpunkt i budgetpropositionen.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga om statsministern stöder statsrådet Hallengrens strävan att motverka införande av alternativa driftsformer i hälso- och sjukvården i Kalmar län.

Svar på skriftlig fråga 2002/03:368 besvarad av

den 8 januari

Svar på fråga 2002/03:368 om alternativa driftsformer i vården

Socialminister Lars Engqvist

Cristina Husmark Pehrsson har frågat statsministern om han stöder statsrådet Hallengrens strävan att motverka införande av alternativa driftsformer i hälso- och sjukvården i Kalmar län. Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Jag har vid ett flertal tillfällen uttalat att regeringen välkomnar en ökad mångfald av vårdgivare inom sjukvården. Det är emellertid varje enskilt landsting som har att avgöra i vilken utsträckning sjukvården i länet ska utföras av privata entreprenörer. Landstingen har också möjlighet att inhämta synpunkter från landstingets invånare i frågor som rör sjukvårdens organisation genom att anordna rådgivande folkomröstningar eller genomföra opinionsundersökningar. Debatten i Kalmar län handlar om i vilken mån en folkomröstning ska hållas eller inte. I en sådan debatt är det rimligt att enskilda politiker kan ange sin ståndpunkt.

För att de grundläggande demokrati- och jämlikhetsmålen ska kunna upprätthållas samtidigt som alternativa driftsformer släpps in, är det nödvändigt att det är reglerat under vilka villkor privata entreprenörer får verka inom hälso- och sjukvården. Det finns för närvarande inte skäl att särskilt reglera driftsformerna i den öppna hälso- och sjukvården. Däremot krävs regler för sjukhusvården. Utredningen om vårdens ägarformer ska inom kort presentera förslag på sådan lagstiftning.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.