alternativ till användning av Roundup

Skriftlig fråga 2004/05:2101 av Domeij, Åsa (mp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2005-08-15
Besvarad
2005-08-29
Svar anmält
2005-09-13
Anmäld
2005-09-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 15 augusti

Fråga 2004/05:2101

av Åsa Domeij (mp) till statsrådet Lena Sommestad om alternativ till användning av Roundup

Banverket använder ungefär 1 000 kilo Roundup per år för att bespruta vallar och gårdar. Många studier visar på problem med Roundup, och spår av dess verksamma ämne glyfosat eller nedbrytningsprodukter har uppmätts i grundvattnet runtom i landet. Dock finns mycket forskning som pekar på att det finns goda alternativ till kemiska bekämpningsmedel.

Att bespruta svenska banvallar med Roundup är varken förenligt med miljömålet om en giftfri miljö eller med försiktighetsprincipen. Risken för att glyfosat hamnar i vattnet är särskilt stor när det sprutas på hårda ytor med låg biologisk aktivitet. Det är alltså olämpligt på just banvallar.

I maj 2004 anmälde Banverket till Söderhamns kommun att man ville genomföra en kemisk besprutning. Från Bygg-, miljö- och räddningsnämndens sida var man orolig för känsliga områden så som vattentäkter, brunnar, sjöar och vattendrag. Man försökte då få Banverket att utreda om besprutningen medförde någon risk. Banverket ansåg att kraven redan var tillgodosedda och överklagade till länsstyrelsen där man fick rätt. Bygg-, miljö- och räddningsnämnden i Söderhamn överklagade då till Miljödomstolen men förlorade även där.

Jag vill fråga statsrådet vilka åtgärder hon avser att vidta för att de statliga verken ska vara goda föredömen och byta ut miljöfarliga bekämpningsmedel till miljöbättre alternativ.

Svar på skriftlig fråga 2004/05:2101 besvarad av

den 29 augusti

Svar på fråga 2004/05:2101 om alternativ till användning av Roundup

Statsrådet Lena Sommestad

Åsa Domeij har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att de statliga verken ska vara goda föredömen och byta ut miljöfarliga bekämpningsmedel mot alternativ som är bättre ur miljösynpunkt. Som bakgrund till denna fråga pekar hon på Banverkets användning av det kemiska bekämpningsmedlet Roundup vid bekämpning av ogräs på banvallar och bangårdar.

Att minska riskerna med användning av kemiska bekämpningsmedel är ett viktigt led i att uppnå miljökvalitetsmålet Giftfri miljö och en högt prioriterad fråga för regeringen. Som Åsa Domeij framhåller är det också viktigt att de statliga myndigheterna är föredömen i detta arbete.

Statliga myndigheter har regeringens uppdrag att medverka i arbetet med att uppnå riksdagens miljökvalitetsmål. Ett antal myndigheter, däribland Banverket, har ett särskilt sektorsansvar i miljömålsarbetet. Detta innebär att de ska vara pådrivande i arbetet för att uppnå miljömålen inom sina respektive sektorer. Dessutom pågår sedan 1996 arbetet med miljöledningssystem i statliga myndigheter. Banverket är en av de 220 myndigheter som har regeringens uppdrag att införa miljöledningssystem.

Vid Banverkets bekämpning av ogräs på banvallar används bekämpningsmedlet Roundup Bio som innehåller den verksamma beståndsdelen glyfosat. Kemikalieinspektionen har godkänt medlet för detta användningsområde. Glyfosat binds i banvallen till partiklar och rörligheten i marken blir därför begränsad. Risken för läckage till omgivande vatten eller till grundvatten bedöms som liten.

Banverket samarbetar med Sveriges lantbruksuniversitet kring metoder för vegetationsbekämpning, både då det gäller kemisk bekämpning och alternativa metoder. Under senare år har tekniken för spridning av bekämpningsmedel utvecklats för att öka precisionen och minska dosen. Man har också prövat en rad olika alternativa metoder för ogräsbekämpning, men har ännu inte hittat någon som givit tillfredställande resultat.

Det är viktigt att både Banverkets och andra myndigheters arbete med att minska riskerna med användning av kemiska bekämpningsmedel fortsätter. Min bedömning att de styrsignaler och verktyg som behövs för att detta arbete ska fortsätta finns på plats.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.