Till innehåll på sidan

Allvarligt läge för oppositionen i Kirgizistan

Skriftlig fråga 2009/10:59 av Ceballos, Bodil (mp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2009-10-08
Anmäld
2009-10-08
Besvarad
2009-10-13
Svar anmält
2009-10-14
Besvarad
2009-10-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 8 oktober

Fråga

2009/10:59 Allvarligt läge för oppositionen i Kirgizistan

av Bodil Ceballos (mp)

till utrikesminister Carl Bildt (m)

Situationen i Kirgizistan för oppositionen och för många organisationer har de senaste åren hårdnat och möjligheten att uttrycka kritik eller kunna arbeta politiskt är mycket begränsad och ofta är det farligt.

För de gröna i Kirgizistan har detta tagit sådana proportioner att de aktiva tvingats hålla sig undan eller fly för att undkomma hot, misshandel och frihetsberövande. De grönas kontor och Internet har stängts av myndigheterna. En av de gröna, också journalist, har fått permanent uppehållstillstånd i Sverige. Andra har flytt till grannländerna. Men värst är situationen för några personer, bland andra de grönas ledare, som sitter fängslade sedan flera månader på ogrundade eller falska anklagelser. Människorättsförsvarare i landet har rapporterat om misshandel av fångarna.

Jag vill därför fråga utrikesministern om han som ordförande i ministerrådet avser att ta upp situationen för den politiska oppositionen i Kirgizistan i rådet och i andra lämpliga sammanhang.

Svar på skriftlig fråga 2009/10:59 besvarad av Utrikesminister Carl Bildt

den 13 oktober

Svar på fråga

2009/10:59 Allvarligt läge för oppositionen i Kirgizistan

Utrikesminister Carl Bildt

Bodil Ceballos har frågat mig om jag som ordförande i ministerrådet avser att i rådet och i andra lämpliga sammanhang ta upp situationen för den politiska oppositionen i Kirgizistan.

Det stämmer att situationen för mänskliga rättigheter och den politiska oppositionen i Kirgizistan lämnar mycket övrigt att önska. Som ordförande i EU driver Sverige aktivt dessa frågor.

Under ett besök i Kirgizistan i juli uppmärksammade det svenska ordförandeskapet den kirgiziske utrikesministern på brister i respekten för mänskliga rättigheter i Kirgizistan, inklusive behandlingen av oppositionen.

Presidentvalet den 23 juli genomfördes inte på ett tillfredsställande sätt och Kirgizistan uppfyllde inte sina internationella åtaganden. Inte minst missbrukade regeringspartiet statens resurser till förmån för den sittande presidenten. Det svenska EU-ordförandeskapet gjorde efter valet ett kritiskt uttalande om bristerna i dess genomförande.

I dag, tisdagen den 13 oktober, håller EU sin årliga dialog med Kirgizistan om mänskliga rättigheter. Situationen för den politiska oppositionen, inklusive demonstrations- och mötesfriheten, liksom bristerna i presidentvalet kommer då åter att diskuteras. Ordförandeskapet kommer också senare i höst att ta upp den inrikespolitiska utvecklingen vid ett samarbetsråd mellan EU och Kirgizistan på ministernivå.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.