Till innehåll på sidan

Alla barns rätt till utbildning under en kris

Skriftlig fråga 2020/21:2525 av Marléne Lund Kopparklint (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-04-14
Överlämnad
2021-04-14
Anmäld
2021-04-15
Svarsdatum
2021-04-21
Sista svarsdatum
2021-04-21
Besvarad
2021-04-21

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utbildningsminister Anna Ekström (S)

 

Utbildningen i Sverige ska vara likvärdig, och alla ska ha lika tillgång till utbildning. Det innebär dock inte att utbildningen behöver utformas på samma sätt överallt. Ej heller att alla elever ska få lika mycket resurser. Utbildningen ska dock vara av likvärdig kvalitet, och varje elev ska få möjlighet att utvecklas så långt som möjligt, oberoende av sin bakgrund eller vilken skola man går i. I Barnombudsmannens rapport Alla tar ju inte ansvar framkommer det i deras samtal med barn och i enkäter till skolchefer i kommuner att förutsättningarna för att få en god skolgång ser olika ut beroende på var i landet man bor. Genom att involvera grupper av elever med olika förutsättningar i skolans beslutsprocesser kan likvärdigheten i utbildningen stärkas samtidigt som den kompensatoriska förmågan ökar.

Barns delaktighet och inflytande är en förutsättning för en likvärdig skola där elevernas lärande, kunskaper och erfarenheter tas till vara. Skolan har en skyldighet att se till att utbildningen fungerar oavsett vilken situation samhället befinner sig i. Men skolans roll är inte bara viktig för utbildningen i sig. En stor del av elevernas vardag tillbringas i skolan. Där möts alla barn, och skolans funktion som en social mötesplats där barn kan möta trygga vuxna är minst lika viktig som själva utbildningen. För barn i särskilt utsatta situationer kan utbildningen utgöra en möjlighet att ta sig ur en svår situation.

Barnkonventionen som lag ska vara känd inom alla verksamheter och i synnerhet under pandemin där man har sett att skyddsnätet har brustit på flera nivåer.

Med anledning av detta vill jag fråga utbildningsminister Anna Ekström:

 

Hur ämnar ministern verka så att skolans och huvudmännens uppdrag tydliggörs under en kris och att barn är delaktiga i uppföljningar av pandemins effekter?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:2525 besvarad av Utbildningsminister Anna Ekström (S)

U2021/02166 U2021/02167 Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:2525 av Marléne Lund Kopparklint (M) Alla barns rätt till utbildning under en kris och fråga 2020/21:2528 av Marléne Lund Kopparklint (M) Barns röster om skolan under pandemin.

Marléne Lund Kopparklint har frågat mig hur jag ämnar verka så att skolans och huvudmännens uppdrag tydliggörs under en kris och att barn är delaktiga i uppföljningar av pandemins effekter. Marléne Lund Kopparklint har även frågat mig hur jag ämnar verka så att barns röster om skolsituationen under pandemin görs hörda och att deras behov tillgodoses enligt framkomna önskemål.

I all utbildning och annan verksamhet enligt skollagen (2010:800) som rör barn ska barnets bästa vara utgångspunkt. Skolan är avgörande för elevernas framtid. Vi vet att skolan är viktig för barns och elevers lärande, trygghet och hälsa. Därför är det, i det svåra läge som pandemin innebär, viktigt att hitta en balans mellan barns och ungas behov av och rätt till utbildning och de smittskyddsåtgärder som vidtas. Skolan är dessutom en trygg plats för eleverna och det är viktigt att de får behålla den tryggheten i så stor utsträckning som möjligt i en tid som präglas av att deras tillvaro inte är som vanligt.

Även under pandemin har alla elever rätt till sin utbildning. Regeringen har bl.a. beslutat om förordningen (2020:115) om utbildning på skolområdet och annan pedagogisk verksamhet vid spridning av viss smitta som gör det möjligt för skolans huvudmän att tillförsäkra elever deras rätt till utbildning i en mycket svår situation. Det innebär att under vissa förutsättningar ges utökade möjligheter att anpassa skolverksamheten, t.ex. genom att göra undantag från bestämmelser om utbildningens utformning, omfattning och förläggning, bl.a. genom att erbjuda fjärr- eller distansundervisning. Förordningen möjliggör även att de elever som har störst behov av det kan få möjlighet till undervisning på plats i skolans lokaler, även i de fall då en skola är helt eller delvis stängd. För vissa elever som är i behov av särskilt stöd eller som av andra orsaker har svårt att delta i undervisningen hemifrån är det av mycket stor vikt att de ges denna möjlighet. Detta gäller såväl elever i grundskolan som i gymnasieskolan.

Regeringen har förstärkt det statliga stödet till skolväsendet med 1 miljard kronor 2021 för att bidra till goda förutsättningar för kommunerna att kunna säkerställa att alla barn och elever får den utbildning de har rätt till, trots pandemin. Regeringen har även förstärkt statsbidragen till lovskola och läxhjälp. I vårändringsbudgeten avsätts ytterligare 350 miljoner kronor för dessa ändamål.

Huvudmännen behöver anpassa verksamheten i sina skolor utifrån lokala behov så att den kan bedrivas så smittsäkert som möjligt. I det arbetet är elevernas medverkan viktig. Skollagen är tydlig, barn ska ha möjlighet att fritt uttrycka sina åsikter i alla frågor som rör honom eller henne. Barnets åsikter ska tillmätas betydelse i förhållande till barnets ålder och mognad. Det framgår även av läroplanen för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet 2011 att de demokratiska principerna att kunna påverka, ta ansvar och vara delaktig ska omfatta alla elever. Elever ska ges inflytande över utbildningen. De ska fortlöpande stimuleras att ta aktiv del i arbetet med att vidareutveckla utbildningen och hållas informerade i frågor som rör dem. Informationen och formerna för elevernas inflytande ska anpassas efter deras ålder och mognad. Eleverna ska alltid ha möjlighet att ta initiativ till frågor som ska behandlas inom ramen för deras inflytande över utbildningen. Elever omfattas även av arbetsmiljölagen (1997:1160) från den första dagen i skolan. Elevernas delaktighet och medverkan i skolans arbetsmiljöarbete är både en viktig arbetsmiljöfråga och en demokratifråga. För skolans arbetsmiljö gäller samma regler som för andra arbetsplatser.

Covid-19-pandemin har inneburit stora påfrestningar för personalen i skolväsendet, som har arbetat hårt med att anpassa verksamheten för att minska risken för smittspridning. Regeringen har därför gett skolmyndigheterna uppdrag för att minska effekterna av pandemin. I dessa uppdrag är elevperspektivet tydligt framskrivet. Statens skolinspektion har uppdrag att bl.a. undersöka vilka konsekvenser fjärr- och distansundervisningen får för elevers förutsättningar att nå målen samt för elevers hälsa. Elever som har haft svårare att tillgodogöra sig fjärr- och distansundervisningen ska särskilt uppmärksammas. Statens skolverk har uppdrag att genomföra stödjande insatser med anledning av covid-19-pandemin samt följa upp dess konsekvenser och utvärdera de åtgärder som vidtagits. I uppdraget ingår att ta fram specifikt stöd för att underlätta delar av utbildningen som är särskilt svåra att genomföra under pandemin. (U2020/02765). I mars 2021 fick myndigheten också ett kompletterande uppdrag att genomföra insatser för att på kort och lång sikt hantera konsekvenser för utbildningen i skolväsendet på grund av covid-19-pandemin, bl.a. barns och elevers försämrade möjligheter till kunskapsutveckling. Skolverket ska också ta fram stöd som underlättar för huvudmän och utbildningsanordnare att identifiera vilka kunskaper som elever inte har fått möjlighet att tillägna sig under pandemin. Skolverket ska även göra en nationell kartläggning av elevers kunskapsutveckling för att kunna bedöma kunskapstappet. Uppdraget ska genomföras i samråd med bl.a. elevorganisationerna (U2021/01841).

Vi vet att inflytande över både undervisningen och utbildningen bidrar till att öka elevernas motivation och förståelse för skolarbetet. Under hela den tid som pandemin pågått har jag haft tät dialog med viktiga aktörer som arbetar med skolfrågor. Elevorganisationerna har haft en viktig roll i det arbetet. Sådana dialoger kommer jag fortsätta att ha så länge som pandemin påverkar skolväsendet.

Stockholm den 21 april 2021

Anna Ekström

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.