alkoholskatten

Skriftlig fråga 2001/02:1361 av Cederfelt, Margareta (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2002-06-18
Besvarad
2002-07-10
Anmäld
2002-09-30

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 18 juni

Fråga 2001/02:1361

av Margareta Cederfelt (m) till finansminister Bosse Ringholm om alkoholskatten

Den svenska alkoholskatten är hög i ett internationellt perspektiv. Enligt Vin- och Spritleverantörsföreningens vd kommer mer än hälften av den sprit som dricks i Sverige från källor som ej redovisas i statistiken. Detta är i stället sprit som är hemtillverkad, smugglad eller privat införd i landet. Av vinkonsumtionen kan 25@30 % uppskattas vara oredovisad. När införselkvoterna ökas 2004 kommer privatimporten att öka ytterligare. Förra året sänktes de svenska vinskatterna med 5 kr, men de är fortfarande höga ur ett europeiskt perspektiv.

Risken är således avsevärd att den inhemska legala konsumtionen av alkoholhaltiga drycker kommer att fortsätta att sjunka 2004 om inte ytterligare sänkningar av alkoholskatterna görs.

Med anledning av ovanstående vill jag ställa följande fråga till finansministern:

Vilka åtgärder avser finansministern att vidta för att inköp av alkoholhaltiga drycker inte ska flytta ut ur Sverige från 2004?

Svar på skriftlig fråga 2001/02:1361 besvarad av

den 10 juli

Svar på fråga 2001/02:1361 om alkoholskatten

Finansminister Bosse Ringholm

Margareta Cederfelt har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att inköp av alkoholhaltiga drycker inte ska flytta ut ur Sverige från år 2004.

På frågor i samma ärende har jag vid ett flertal tillfällen svarat att höjda införselkvoter kommer, om åtgärder inte vidtas, att medföra att gränshandeln med alkohol successivt kommer att öka och att den illegala handeln och försäljningen av alkohol också kan komma att öka. Därför följer regeringen utvecklingen av gränshandeln, privatimporten, konsumtionen och försäljningen av alkoholdrycker noga för att avgöra vilka framtida åtgärder på alkoholskatteområdet som kan bli nödvändiga. Centrum för socialvetenskaplig alkohol- och drogforskning (SoRAD) har i uppdrag att ta fram månadsvis statistik över konsumtions- och försäljningsutvecklingen. Statistiken inkluderar även det s.k. mörkertalet.

Jag är mycket väl medveten om att vi måste hitta en rimlig anpassning av svensk alkohollagstiftning och svenska alkoholskatter till det som händer i vår omvärld. Regeringen har dock för närvarande inga planer på att föreslå några ändringar på alkoholskatteområdet.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.