alkoholkonsumtionen bland gravida

Skriftlig fråga 2003/04:137 av Pålsson, Chatrine (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2003-10-24
Anmäld
2003-10-24
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2003-11-05
Svar anmält
2003-11-10

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 24 oktober

Fråga 2003/04:137

av Chatrine Pålsson (kd) till statsrådet Morgan Johansson om alkoholkonsumtionen bland gravida

Enligt en forskningsrapport som läggs fram inom kort har alkoholkonsumtionen bland gravida kvinnor ökat. I undersökningen framkommer att 17 % av de kvinnor som skrivs in på mödravårdcentralen dricker så pass mycket alkohol att de kan räknas som riskkonsumenter. 30 % av kvinnorna fortsätter att dricka under graviditeten. Dessa uppgifter från undersökningen presenterades på DN:s debattsida den 11 juni i år.

Det krävs inte så mycket alkohol för att fostrets tillväxt ska påverkas. Det är särskilt viktigt att skydda hjärnan tidigt i livet. Alkoholprevention under graviditeten minskar risken för bland annat kognitiva skador och olika beteende- eller psykiatriska problem hos barnet.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga:

Avser statsrådet att vidta några åtgärder för att minska alkoholkonsumtionen bland gravida kvinnor?

Svar på skriftlig fråga 2003/04:137 besvarad av

den 5 november

Svar på fråga 2003/04:137 om alkoholkonsumtionen bland gravida

Statsrådet Morgan Johansson

Chatrine Pålsson har frågat mig om jag avser att vidta några åtgärder för att minska alkoholkonsumtionen bland gravida kvinnor.

Jag delar Chatrine Pålssons oro över den ökande alkoholkonsumtionen bland gravida kvinnor. Det är oerhört viktigt att försöka bromsa denna utveckling som annars kommer att leda till att ett ökat antal barn kommer att födas med skador som är orsakade av att modern dricker alkohol under graviditeten.

För att motverka negativa effekter för folkhälsan beslutade riksdagen den 21 februari 2001 om en nationell handlingsplan för att förebygga alkoholskador. I handlingsplanen redovisas ett antal områden där insatser behöver genomföras och förstärkas fram till och med år 2005. Ett av de delmål som nämns i handlingsplanen är förstärkta insatser för att kvinnors graviditetsperioder ska vara alkoholfria.

I det arbete som Alkoholkommittén genomför utifrån de prioriteringar som gjorts i den nationella handlingsplanen för att förebygga alkoholskador ingår informationsinsatser om att graviditeten ska vara alkoholfri. Kommittén har tagit fram ett informationsmaterial @ Livsviktigt @ till blivande föräldrar som under november månad kommer att distribueras till samtliga mödravårdscentraler runt om i landet. I början av nästa år kommer kommittén att gå ut med ett informationsmaterial som riktar sig till unga kvinnor för att ge denna målgrupp ytterligare kunskap om riskerna med alkoholförtäring under graviditeten.

Regeringen har också givit Familjemedicinska institutet medel för att utveckla och genomföra ett projekt för fortbildning och kunskapsutveckling om riskbruk av alkohol till personalen inom primärvården inklusive mödrahälsovården och företagshälsovården. En skriftlig redogörelse för arbetet med projektet ska lämnas till Socialdepartementet senast den 1 oktober 2004.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.