Alkohol i trafiken

Skriftlig fråga 2005/06:589 av Gustafsson, Lars (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Anmäld
2005-12-09
Inlämnad
2005-12-09
Besvarad
2005-12-14
Svar anmält
2005-12-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 9 december

Fråga 2005/06:589 av Lars Gustafsson (kd) till statsrådet Ulrica Messing (s)

Alkohol i trafiken

Riksdagen har antagit förslag om obligatorisk så kallad riskutbildning vid körkortstagning. Kristdemokraterna har en aktiv politik för nykter trafik och har varit drivande även i kraven på obligatorisk utbildning i alkohol och droger i körkortsutbildningen. Jag har även själv motionerat i frågan och där påtalat vikten av att alkoholutbildningen måste ha en särställning och inte förminskas genom att inkluderas i delar av utbildningen som gäller exempelvis halkkörning.

Vägverkets alkoholexpert Hans Laurell påtalade nyligen att den beslutade körkortsutbildningen i alkohol inte är tillräcklig utan att det fordras även andra inslag för att motverka nuvarande alarmerande utveckling av alkohol- och drogpåverkade förare i trafiken.

Laurell oroas också av att EU-regler kan förhindra att alkolås införs i nya svenska bilar senast 2012.

Vad avser ministern att vidta för åtgärder för att nedbringa antalet alkohol- och drogpåverkade förare i trafiken?

Svar på skriftlig fråga 2005/06:589 besvarad av

den 14 december

Svar på fråga 2005/06:589 om alkohol i trafiken

Statsrådet Ulrica Messing

Lars Gustafsson har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att nedbringa antalet alkohol- och drogpåverkade förare i trafiken.

Jag vill börja med att understryka hur viktigt arbetet med att minska rattonykterheten är för att öka trafiksäkerheten. Det är inte acceptabelt att människor skadas och dödas i trafiken på grund av att personer sätter sig bakom ratten med alkohol eller andra droger i kroppen.

En lång rad åtgärder har vidtagits de senaste åren för att minska förekomsten av alkohol och droger i trafiken.

Från och med den 1 januari 2006 ska den som ansöker om att bli godkänd som handledare för privat övningskörning med personbil ha genomgått en introduktionsutbildning tillsammans med sin blivande elev. Utbildningen består av tre delmoment @ kunskap om körkortsutbildningens mål och innehåll och reglerna för övningskörning, hjälp att planera och strukturera övningskörningen samt kunskap om faktorer som är viktiga för trafiksäkerheten. Det är framför allt i det tredje delmomentet som kunskap om risker med alkohol och droger i trafiken tas upp.

För närvarande ser Vägverket även över hur dagens obligatoriska riskutbildning med halkkörning bör utvecklas till att även omfatta andra risker i trafiken såsom till exempel risken med alkohol och droger, trötthet och hastighetsöverträdelser.

En rad lagstiftningsåtgärder har vidtagits för att minska rattfylleribrottsligheten. Bland annat har promillegränserna sänkts, straffskalorna skärpts och en nollgräns för droger i trafiken införts. Sedan den 1 januari 2005 har nya bestämmelser trätt i kraft i polislagen som gör det möjligt för polisen att tillfälligt omhänderta fordonsnycklar i syfte att förhindra trafiknykterhetsbrott. Antalet alkoholutandningsprov fortsätter också att öka och tekniken för alkoholtester utvecklas vilket kommer att leda till att fler påverkade förare upptäcks och lagförs. Just nu pågår dessutom en utredning som ska se över hela rattfyllerilagstiftningen. Bland annat ska de reformer som vidtagits under 1990-talet utvärderas. Utredningen ska också utvärdera hur bestämmelserna om vållande till annans död och vållande till kroppsskada eller sjukdom har tillämpats när brotten begåtts i samband med rattfylleri.

Den 1 december 2005 redovisade Vägverket regeringsuppdraget om att utreda läkares skyldighet, enligt körkortslagen, att anmäla olämpliga förare. Vägverket har i samråd med Socialstyrelsen utrett hur dagens system, som bygger på att läkare anmäler körkortshavare som av medicinska skäl är uppenbart olämpliga att ha körkort till länsstyrelsen, kan förbättras. Redovisningen är nu ute på remiss och regeringen avser därefter att återkomma med förslag till åtgärder.

Regeringen har deklarerat att man vill se ett obligatoriskt krav på alkolås i alla nya bilar senast 2012 och i alla nya tunga fordon senast 2010. Men Sverige har inte möjlighet att ställa nationella krav på alkolås enbart för fordon på den svenska marknaden. För att kunna göra det krävs lagstiftning på gemenskapsnivå. Sverige driver därför frågan om alkolås inom EU. Jag vill betona att Sverige arbetar vidare med att fokusera på trafiksäkerhet och särskilt frågan om nykterhet i trafiken på den internationella arenan. Europas transportministrar höll ett möte i Verona den 4@5 november i år. Från svensk sida uppmärksammade vi ännu en gång betydelsen av att introducera alkolås i våra fordon.

Jag bjöd även in mina kolleger, Europaparlamentets politiker och representanter för kommissionen till ett seminarium i Bryssel den 6 december för att tillsammans med svenska fordonstillverkare och Green Cargo demonstrera alkolås och därmed öka kunskapen om och intresset för tekniken.

Det är också värt att nämna att inom den nationella samlingen för ökad trafiksäkerhet, som regeringen tagit initiativ till, arbetar Vägverket med att informera och stödja transportörer och andra att installera alkolås som ett hjälpmedel att förhindra onykter körning. Flera organisationer har uttalat att de kommer att verka för en ökad introduktion av alkolås i sina bilar. Sammantaget innebär detta att alkolås blir mer frekventa i fordonen på våra vägar.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.