alkoglass och svensk alkoholpolitik

Skriftlig fråga 2002/03:1165 av Wahlén, Gunilla (v)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2003-06-23
Besvarad
2003-07-04
Besvarad
2003-07-07
Svar anmält
2003-09-16
Anmäld
2003-09-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 23 juni

Fråga 2002/03:1165

av Gunilla Wahlén (v) till statsrådet Morgan Johansson om alkoglass och svensk alkoholpolitik

Alkoholkonsumtionen i Sverige har ökat med 24 % sedan 1996. Den genomsnittliga alkoholkonsumtionen per invånare i Sverige når nu rekordhöjder och fortsätter att öka år från år. Vi kan konstatera att de instrument som vi i dag använder för att stävja alkoholbruket är föga effektivt i jämförelse med den EU-anpassning vi tvingats till med höjda införselkvoter och sänkta alkoholskatter.

Det som nu är än mer allvarligt är den marknadsföring av alkoholprodukter som tilltalar unga. Vi vet att försäljningen av alkoläsken ökade med 158 % under förra året och 206 % under det första kvartalet i år. Därutöver kommer nya produkter som alkohol i form av isglass @ Freaky Ice @ som marknadsförs nu i Danmark. Enligt ansvariga på Folkhälsoinstitutet kommer ett eventuellt tillstånd för dessa produkter att ligga på Läkemedelsverket.

Vi kan konstatera att det vidtas alltmer raffinerade metoder för att "styla" alkoholprodukter så att de inte associeras till alkohol. De ges ett sken av att vara lämpliga för unga såsom glass, läsk och så vidare. Det har troligtvis en större effekt än traditionell reklam.

Min fråga till statsrådet är:

Avser statsrådet att vidta några åtgärder för att motverka "stylade" alkoholprodukter som riktas till unga?

Svar på skriftlig fråga 2002/03:1165 besvarad av

den 4 juli

Svar på fråga 2002/03:1165 om alkoglass och svensk alkoholpolitik

Statsrådet Morgan Johansson

Gunilla Wahlén har frågat om jag avser att vidta några åtgärder för att motverka "stylade" alkoholprodukter som riktas till unga. Med stylade alkoholprodukter avses i frågan alkoläsk och så kallad alkoglass.

Som jag tidigare har framfört tar regeringen frågan om ungdomars alkoholkonsumtion på yttersta allvar. Att skjuta upp alkoholdebuten har länge varit ett prioriterat mål för alkoholpolitiken och ungdomar lyfts fram som den viktigaste målgruppen både i den nationella handlingsplanen för att förebygga alkoholskador och i Alkoholkommitténs arbete.

Jag är också av uppfattningen att den trend som har kunnat iakttas under senare år av en ökad marknadsföring och lansering av olika former av alkoholhaltiga produkter som mer eller mindre direkt riktar sig till barn och unga är mycket oroande. Läkemedelsverket har nyligen avslagit två ansökningar om att få införa och försälja alkoglass i Sverige med hänvisning till risken för att underåriga lockas att konsumera alkohol.

Alkoholkommittén, Statens folkhälsoinstitut och svensk dagligvaruhandel har under året drivit kampanjen "lag om leg" som syftar till att lyfta fram branschens ansvar att upprätthålla åldersgränser och bedriva en ansvarsfull alkoholhantering. I den fortsatta dialogen med handeln och restaurangbranschen bör frågan om alkoläsken särskilt lyftas fram.

Utredningarna Begränsning av alkoholbranschens sponsring inom idrotten, med mera och Alkoholreklam i tryckta skrifter har i dagarna överlämnats till regeringen. Syftet med dessa båda utredningar har bland annat varit att begränsa marknadsföringen av alkohol, i synnerhet gentemot ungdomar. Dessa förslag kommer nu att beredas.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.