Alkobommar i hamnar

Skriftlig fråga 2018/19:318 av Thomas Morell (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2019-02-26
Överlämnad
2019-02-27
Anmäld
2019-02-28
Svarsdatum
2019-03-06
Sista svarsdatum
2019-03-06
Besvarad
2019-03-06

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Tomas Eneroth (S)

 

Under Tylösandsseminariet 2017 meddelade infrastrukturminister Tomas Eneroth att regeringen avsätter 78 miljoner kronor för att införa alkobommar i ett tjugotal hamnar. Planen var att de första alkobommarna skulle driftsättas under 2018 med både fast och mobil utrustning.

Den 20 februari 2019 var jag på besök hos MHF Test Lab i Tibro och kunde konstatera att alla operatörsbord för alkobommar stod tomma. Det innebär att inte en enda alkobom finns driftsatt på någon plats i Sverige. Trots regeringens satsning på 78 miljoner kronor finns ingen effektiv kontroll mot rattfylleri i våra hamnar.

Alkobommar är ett effektivt sätt att kontrollera nykterheten hos bilister som kommer via båt till våra hamnar. På ett snabbt och effektivt sätt sållas eventuella rattfyllerister bort, och de kommer därmed inte ut i trafiken med alla de risker det innebär. Antalet dödade i trafiken som varit påverkade av alkohol eller droger ökar, det vet vi via den olycksstatistik som finns tillgänglig.

I den redovisning som jag har fått ligger problemet tydligen i att en myndighet, Trafikverket, har fått uppdraget. En annan myndighet, Polismyndigheten, ska lagföra de misstänkta rattfylleristerna. En oklar gränsdragning mellan två olika myndigheter är tydligen skälet till att hela projektet stannat upp. Dessutom är inte lagtext och polisens egna föreskrifter anpassade till det rationella och effektiva arbetssätt som alkobommar trots allt är.

Trafikverket har upprättat ett hyresavtal med MHF Test Lab för driften av den första hamnen. Utandningsproven lämnas automatiskt av förarna i kontrollanläggningen. Om någon bilist har svårt att uppfatta hur de ska blåsa bryter operatörer i trafikledningen in och hjälper föraren så att ingen onödig köbildning sker i hamnen och så att framkomlighet alltid prioriteras. Kontrollen sker automatiskt med stöd från operatören i trafikledningscentralen till dess att någon blåser ”positivt” i utrustningen. I dessa fall larmas polisen för att ta över ärendet.

Alkobommar är kostnadseffektiva och genomför ett stort antal utandningsprov på kort tid. Ett prov tar bara sju sekunder och därmed kan flödet genom alkobommarna vara högt. Polisiära resurser behöver inte tas i anspråk förrän en förare blåser ”positivt” i utrustningen. Att oklara direktiv från regeringen stoppar en effektiv kontroll av nykterheten är oacceptabelt.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Tomas Eneroth:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att satsningen på alkobommar ska komma igång så snabbt som möjligt?

Svar på skriftlig fråga 2018/19:318 besvarad av Statsrådet Tomas Eneroth (S)



N2019/00925/MRT

Näringsdepartementet

Infrastrukturministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2018/19:318 av Thomas Morell (SD)
Alkobommar i hamnar

Thomas Morell har frågat mig vilka åtgärder jag avser vidta för att satsningen på alkobommar ska komma igång så snabbt som möjligt.

Jag är övertygad om att ett införande av anläggningar för nykterhetskontroll kommer att vara ett viktigt komplement till Polismyndighetens alkoholutandningsprov och bidra till att minska antalet omkomna och skadade i alkoholrelaterade trafikolyckor. Införandet ska ske stegvis och det är Trafikverket i samarbete med Polismyndigheten och övriga aktörer som avgör hur detta kan ske. Avgörande för att införandet ska få en god acceptans är att samtliga parter är överens om en så bra lösning som möjligt för varje hamn.

Ledningen för Göteborgs hamn AB fattade under sommaren 2018 ett beslut om att alkobommar som ett första steg ska införas till Energiterminalen i Göteborgs hamn. Jag har blivit informerad om att förberedelserna med berörda parter pågår och att montering och installation av alkobommar kommer ske inom kort. Hamnens målsättning är driftstart i april.

Glädjande nog har också Trelleborgs Hamn AB anmält intresse av att på prov införa mobila alkobommar i Trelleborgs hamn. Jag förväntar mig att även andra hamnar inom en snar framtid inför alkobommar eftersom trafiksäkerhet är ett gemensamt ansvar.

Stockholm den 5 mars 2019 – –

Tomas Eneroth

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.