Äldrevård för utlandsfödda

Skriftlig fråga 2007/08:880 av Wikström i Uppsala, Cecilia (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2008-02-29
Anmäld
2008-03-03
Besvarad
2008-03-05
Svar anmält
2008-03-05

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 29 februari

Fråga

2007/08:880 Äldrevård för utlandsfödda

av Cecilia Wikström i Uppsala (fp)

till statsrådet Maria Larsson (kd)

Det finns i dag 330 000 utlandsfödda personer som är 55 år eller äldre. Antalet äldre utlandsfödda beräknas att om tio år vara 467 000, enligt tidningen Veteranen. År 2050 är de 830 000, eller 22 procent av hela åldersgruppen.

Den här utvecklingen ställer nya krav på äldreomsorgen. Det måste bli enklare att starta äldreboenden med särskild kulturell och språklig kompetens. När man är gammal vill man gärna känna tryggheten av att vara nära människor som förstår ens modersmål och kulturella bakgrund.

Ett samhällsproblem i dag är att många invandrarkvinnor inte kommer ut i det reguljära arbetslivet för att de tar hand om äldre släktingar i hemmet. Omkring 70 procent av alla som har en anhöriganställning gäller anhörig med annan etnisk bakgrund.

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att utlandsfödda ska få möjlighet till en äldreomsorg som passar deras kulturella och språkliga bakgrund?

Svar på skriftlig fråga 2007/08:880 besvarad av Statsrådet Maria Larsson

den 5 mars

Svar på fråga

2007/08:880 Äldrevård för utlandsfödda

Statsrådet Maria Larsson

Cecilia Wikström har frågat mig vad jag avser att vidta för åtgärder för att utlandsfödda ska få möjlighet till en äldreomsorg som passar deras kulturella och språkliga bakgrund.

Kommunerna har ansvaret för att alla som behöver äldreomsorg ska kunna erbjudas vård och omsorg av god kvalitet. På många håll ute i landet pågår en positiv utveckling beträffande möjligheterna att erbjuda äldreomsorg anpassad till brukarens kulturella och språkliga bakgrund.

Det är emellertid mycket som återstår att göra. Regeringen har därför vidtagit en rad åtgärder inom ramen för äldresatsningen för att öka individens inflytande inom äldreomsorgen och för att stödja kompetensutvecklingen inom vården och omsorgen.

I dagarna lämnade Fritt val-utredningen sitt slutbetänkande med förslag till utformning av ett valfrihetssystem för äldre och personer med funktionsnedsättning med insatser enligt socialtjänstlagen. Ett valfrihetssystem leder till ett ökat utbud av utförare och ökad anpassning till brukarens önskemål, inte minst vad gäller språkkunskaper och kulturell kompetens. Enligt utredningens förslag ska de nya bestämmelserna träda i kraft den 1 januari 2009.

Regeringen har tillsatt en utredning om en kompetensreform inom äldreomsorgen. Ett viktigt skäl till att tillsätta utredningen är att långsiktigt säkra tillgången till personal med goda vårdkunskaper och som därutöver också har särskild språklig och kulturell kompetens. Regeringen har också tillsatt en utredning om en värdighetsgaranti som ska analysera hur tryggheten och förvissningen om att äldre, oavsett kulturell eller språklig bakgrund, får den vård och omsorg de är i behov av.

Sammantaget kommer dessa insatser väsentligt att bidra till att möjliggöra för äldre att komma i åtnjutande av en äldreomsorg som är anpassad till deras språkliga och kulturella bakgrund.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.