Äldresatsning

Skriftlig fråga 2019/20:669 av Ann-Christine From Utterstedt (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2019-12-18
Överlämnad
2019-12-19
Anmäld
2019-12-20
Sista svarsdatum
2020-01-02
Svarsdatum
2020-01-15
Besvarad
2020-01-15

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Sveriges kommuner har drabbats av ett mycket ansträngt ekonomiskt läge, och varannan kommun kommer att behöva spara in på de mest utsatta i vårt samhälle.

Därför ser vi nu besparingar som slår hårt mot Sveriges pensionärer. Det är inte acceptabelt att svenska pensionärer tvingas samla pantburkar, frysa och gå hungriga.

Det är en skam för Sverige.

Våra äldre, som redan under lång tid fått stå tillbaka och som mött ständiga försämringar i sin vardag, bör tvärtom prioriteras, och det är hög tid att deras ställning i vårt samhälle stärks betydligt.

Med anledning av detta vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Kommer regeringen med ministerns inflytande att presentera en rejäl äldresatsning framöver, exempelvis i vårändringsbudgeten?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:669 besvarad av Socialminister Lena Hallengren (S)



S2019/05330/FST

Socialdepartementet

Socialministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:669 av Ann-Christine From Utterstedt (SD) Äldresatsning

Ann-Christine From Utterstedt har frågat mig om regeringen kommer att presentera en rejäl äldresatsning framöver, exempelvis i vårändringsbudgeten.

Om inte Sverigedemokraterna hade röstat igenom skattesänkningarna i den budget som trädde i kraft 1 januari 2019 hade vi i Sverige idag haft väsentligt mer till välfärden. Vi hade inte heller längre haft den orättfärdiga skatte-klyftan mellan löntagare och pensionärer. Regeringen fortsätter dock arbetet med att minska skatteklyftan och från och med den 1 januari 2020 sänks skatten för personer över 65 år som har inkomster över ca 17 000 kronor per månad. För lägre inkomster är skillnaden borta sedan 2018.

Utöver att regeringen har sänkt skatten för pensionärer har också garantipensionen och bostadstillägget till pensionärer höjts. Den 1 januari 2020 trädde höjningarna i kraft, vilket innebär att inkomsten ökat för cirka 675 000 pensionärer. Satsningen är riktad till de pensionärer som har det sämst ställt ekonomiskt och är viktigt för att förbättra den ekonomiska tryggheten för äldre.

Förutom direkta satsningar på pensionärskollektivet är det helt centralt att den välfärd som många äldre nyttjar fungerar i hela landet. Sveriges kommuner har idag ett ansträngt läge, särskilt i lands- och glesbygd. Regeringen har därför genomfört ändringar i kostnadsutjämningssystemet som ger betydande tillskott för just många av dessa kommuner.

Regeringen har också ökat de generella statsbidragen till kommunerna. För 2020 handlar det om 3,5 miljarder kronor. De generella statsbidragen kommer att fortsätta öka under mandatperioden, vilket ger kommunsektorn långsiktiga förutsättningar att utveckla välfärden utifrån lokala behov som exempelvis att stärka omsorgen. I budgetpropositionen för 2020 ingick också en bred satsning om 610 miljoner kronor för att säkerställa en god vård och omsorg om personer med demenssjukdom samt motverka ofrivillig ensamhet bland äldre.

Stockholm den 15 januari 2020

Lena Hallengren

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.