Äldres rätt till utomhusvistelse.
Skriftlig fråga 2016/17:1670 av Sten Bergheden (M)
Frågan är besvarad
Händelser
- Inlämnad
- 2017-06-21
- Överlämnad
- 2017-06-22
- Anmäld
- 2017-06-26
- Svarsdatum
- 2017-07-05
- Sista svarsdatum
- 2017-07-05
- Besvarad
- 2017-07-05
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
till Statsrådet Åsa Regnér (S)
Tyvärr är det inte alla i vårt land som de närmaste veckorna får möjlighet att njuta av sommar, sol, blommande ängar och ljumma vindar. Enligt Socialstyrelsens brukarundersökning i äldreomsorgen från 2016 var det nära 40 procent av de tillfrågade äldre på särskilda boenden som ansåg att möjligheterna till utomhusvistelse inte var tillräckligt bra. Det betyder att tusentals äldre människor i vårt land riskerar att inte få komma ut, trots att vi vet att det är bra för hälsan såväl psykiskt som fysiskt. Utan en tydligare rätt för äldre att komma ut är det risk att det inte sker alls i dag eller att promenader och andra utomhusaktiviteter för äldre dras in när kommunen ska spara pengar.
Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Åsa Regnér:
Vad avser statsrådet att göra för att garantera att alla äldre inom omsorgen får möjlighet till utomhusvistelse?
Svar på skriftlig fråga 2016/17:1670 besvarad av Statsrådet Åsa Regnér (S)
Dnr S2017/03748/FST | ||
Socialdepartementet |
Barn-, äldre- och jämställdhetsministern |
Till riksdagen
Svar på fråga 2016/17:1670 av Sten Bergheden (M) Äldres rätt till utomhusvistelse
Sten Bergheden har frågat mig vad jag avser göra för att garantera att alla äldre inom omsorgen får möjlighet till utomhusvistelse.
Enligt socialtjänstlagen är det kommunerna som ansvarar för äldreomsorgen. De ska verka för att äldre människor får möjlighet att leva och bo självständigt under trygga förhållanden och ha en aktiv och meningsfull tillvaro i gemenskap med andra. Socialtjänstens omsorg om äldre ska inriktas på att äldre personer får leva ett värdigt liv och känna välbefinnande.
För att stödja kommunerna med deras viktiga arbete har regeringen gjort en satsning för ökad bemanning med stimulansmedel till kommunerna om 2 miljarder om året. Socialstyrelsens lägesrapport för 2016 bekräftar att stimulansmedlen har haft betydelse för bl.a. utevistelse för äldre.
Regeringen har även gjort ett permanent generellt resurstillskott på
10 miljarder kronor per år till kommunsektorn för att kommuner och landsting ska kunna utveckla välfärden, utifrån lokala behov och förutsättningar.
Kommunerna har också sedan november 2015 även möjlighet att använda sig av extratjänster via Arbetsförmedlingen. Extratjänster ger arbetsgivare goda ekonomiska förutsättningar att anställa personer som kan utgöra en extra resurs på arbetsplatsen, t.ex. för att möjliggöra en promenad i solen om inte ordinarie personal räcker till. Det är även ett sätt att kunna ta till vara på den arbetskraft som finns hos nyanlända eller personer som varit utan arbete en längre tid.
Stockholm den 5 juli 2017
Åsa Regnér
Intressenter
Frågeställare
Besvarad av
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.