Till innehåll på sidan

äldres och funktionshindrades rätt att flytta

Skriftlig fråga 2002/03:113 av de Pourbaix-Lundin, Marietta (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2002-11-12
Anmäld
2002-11-12
Besvarad
2002-11-20
Svar anmält
2002-11-20

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 12 november

Fråga 2002/03:113

av Marietta de Pourbaix-Lundin (m) till socialminister Lars Engqvist om äldres och funktionshindrades rätt att flytta

Efter ett antal uppmärksammade fall beslutade riksdagen att göra ett tillägg i socialtjänstlagen. Från den 1 januari 1998 ges äldre och funktionshindrade med varaktiga behov av omfattande vård- och omsorgsinsatser rätten att ansöka om flyttning och bistånd i annan kommun.

Trots denna lagändring görs nu överenskommelser mellan kommuner i en region för att äldre och funktionshindrade i praktiken ska ges denna rätt att flytta. Överenskommelsen, som avser äldre med behov av heldygnsomsorg, innebär att ursprungskommunen behåller myndighetsansvaret och påtar sig kostnadsansvaret så länge behov finns. Detta får tolkas som att ursprungskommunen tar på sig ett kanske livslångt kostnadsansvar för enskilda personers särskilda boenden i andra kommuner. Dessutom sker detta trots att folkbokföring kanske sker i andra kommuner.

Jag vill naturligtvis att äldre och funktionshindrade ska ha rätt att flytta. Jag har levt i föreställningen att riksdagens tillägg i socialtjänstlagen har säkerställt detta. Tydligen är det inte så. Det är kanske så att socialtjänstlagen behöver förtydligas så att äldre och funktionshindrade med stora omvårdnadsbehov ska kunna flytta till annan kommun inom eller utanför det egna länet.

Vilka åtgärder avser regeringen att vidta för att säkerställa äldres och funktionshindrades rätt att flytta utan att kommunerna sinsemellan ska anse sig behöva träffa särskilda överenskommelser i kostnadsansvarsfrågan?

Svar på skriftlig fråga 2002/03:113 besvarad av

den 20 november

Svar på fråga 2002/03:113 om äldres och funktionshindrades rätt att flytta

Socialminister Lars Engqvist

Marietta de Pourbaix-Lundin har frågat mig vilka åtgärder regeringen avser att vidta för att säkerställa äldres och funktionshindrades rätt att flytta utan att kommunerna sinsemellan ska anse sig behöva träffa särskilda överenskommelser i kostnadsansvarsfrågan.

Socialstyrelsens senaste uppföljning av effekterna av äldres och sjukas rätt att flytta visar att för flertalet kommuner har tillämpningen av 2 kap. 3 § i socialtjänstlagen inte inneburit några större problem, endast ett trettiotal kommuner har haft svårt att leva upp till lagstiftningens intentioner. Det är främst kranskommuner i storstadsregionerna som har sådana svårigheter, i huvudsak beroende på bristen på särskilda boenden.

Socialstyrelsens uppfattning är att tillämpningen av lagen fungerat väl i de flesta kommuner och finner inte några skäl som talar för en lagöversyn. Många äldre har genom flyttningen till andra kommuner kommit närmare sina barn och andra anhöriga vilket var ett viktigt syfte med lagen.

När det gäller myndighetsutövning vid ansökan om att flytta till annan kommun är lagen tydlig. Det är inflyttningskommunen som utreder behovet av särskilt boende efter ansökan från den enskilde och som även därefter har ansvaret för myndighetsutövningen. Även folkbokföringslagen är tydlig och innebär att människor ska vara folkbokförda på den adress där man i huvudsak har sin dygnsvila.

Skillnader i behov av kommunal service beaktas i det kommunala utjämningssystemet. Förändringar i åldersstrukturen uppdateras och förnyade beräkningar görs årligen och beaktas i kostnadsutjämningen. Om en person flyttar på frivillig väg finns det inte något lagstöd för att utflyttningskommunen har ett fortsatt kostnadsansvar.

Jag kommer att noga följa utvecklingen inom området.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.