äldre i politiken

Skriftlig fråga 2004/05:1954 av Nordlund, Harald (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2005-06-28
Besvarad
2005-07-07
Besvarad
2005-07-12
Svar anmält
2005-09-13
Anmäld
2005-09-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 28 juni

Fråga 2004/05:1954

av Harald Nordlund (fp) till statsrådet Jens Orback om äldre i politiken

Omkring 22 % av ungdomarna anser att äldre är underrepresenterade i svensk politik medan 68 % av äldre har den uppfattningen. Klart är att andelen pensionärer i olika valda församlingar är mycket lägre än deras andel av valmanskåren.

Denna skillnad i fråga om hur verkligheten uppfattas tillsammans med en negativ attityd till äldre människor torde vara huvudförklaringar till äldres underrepresentation. Det finns tyvärr tecken som tyder på att åldersgruppers skillnader i synen på äldre kan leda till något man kan kalla generationsmotsättningar. En mängd åtgärder som för samman åldersgrupperna i det politiska arbetet är nödvändiga. Ansvaret vilar tungt på de politiska partierna.

Min fråga:

Vilka åtgärder ämnar statsrådet vidta för att påverka attityderna till äldre i politiken och öka äldres representation i politiska beslutsförsamlingar?

Svar på skriftlig fråga 2004/05:1954 besvarad av

den 7 juli

Svar på fråga 2004/05:1954 om äldre i politiken

Statsrådet Jens Orback

Harald Nordlund har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att påverka attityderna till äldre i politiken och öka äldres representation i politiska beslutsförsamlingar.

Äldre människor innehar bred erfarenhet och stor kunskap på många områden och jag tycker att det är viktigt att ta till vara den resurs som äldre människor utgör i den politiska beslutsprocessen och i det demokratiska samhället i övrigt.

Vi vet att valdeltagandet bland äldre över 65 år är mycket högt. Personer över 65 år följer i större utsträckning än andra åldersgrupper nyhetssändningar i tv och läser morgontidningar. Det är också i denna åldersgrupp som den största andelen medlemmar av politiska partier och föreningar finns och när det gäller de icke-traditionella formerna för deltagande har de äldres deltagande ökat i flera avseenden. Men vi vet också att äldre över 65 år är underrepresenterade, i förhållande till sin andel i befolkningen, bland de politiskt förtroendevalda. Jag anser att det är viktigt att möjliggöra för och stimulera äldre medborgares deltagande i de demokratiskt valda församlingarna. I detta arbete har även de politiska partierna ett stort ansvar.

Ett av de nationella målen för äldrepolitiken är att äldre ska kunna leva ett aktivt liv och ha inflytande i samhället och över sin vardag. Den parlamentariska beredning som regeringen tillkallat, Senior 2005, har haft i uppgift att skapa förutsättningar för en långsiktig utveckling av äldrepolitiken. I uppdraget ingick också att bidra till att de nationella målen för äldrepolitiken uppfylls. Beredningen har i sitt slutbetänkande, Äldrepolitik för framtiden (SOU 2003:91), lämnat flera förslag om hur man kan öka och ta till vara äldre människors engagemang i de politiska beslutsprocesserna. Beredningen framhåller också att människor i alla åldrar måste omfattas av arbetet med att utveckla inflytande och delaktighet i samhället. Med anledning av detta föreslår beredningen bland annat att dagens pensionärsråd bör utvecklas så att rådets möjligheter att förmedla äldre människors kunskaper och erfarenheter tas till vara i alla berörda beslutsprocesser. Likaså anser beredningen att andra typer av rådslag och dialoger bör prövas, till exempel i forum där grupper med personer i olika åldrar i bostadsområden kan mötas. Beredningens slutbetänkande har remissbehandlats och bereds för närvarande inom Regeringskansliet.

Jag vill avslutningsvis säga att jag anser att det redan i dag finns goda möjligheter till inflytande för äldre i den demokratiska processen. Men vi vet också att det finns negativa attityder mot äldre inom flera samhällsområden som också spiller över i det politiska livet. Arbetet med att ytterligare stärka äldres möjligheter till inflytande och att förändra negativa attityder mot äldre måste ständigt fortgå. Detta är ett arbete som vi alla måste ta ansvar för, inte minst de politiska partierna.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.