åldersgränser för läkare

Skriftlig fråga 2003/04:65 av Pålsson, Chatrine (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2003-10-10
Anmäld
2003-10-14
Besvarad
2003-10-15
Svar anmält
2003-10-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 10 oktober

Fråga 2003/04:65

av Chatrine Pålsson (kd) till socialminister Lars Engqvist om åldersgränser för läkare

I våras beslutade riksdagen att höja åldersgränsen för tandläkares och tandhygienisters rätt till offentlig ersättning enligt lagen om allmän försäkring från 67 till 70 år. Det blev även möjligt för tandläkare och tandhygienister att utföra tandvård inom tandvårdsförsäkringen efter det att de fyllt 70 år.

Varför regeringen avstod från att lägga ett likalydande förslag för läkare är oklart. Jag anser att det är viktigt att också läkare äldre än 67 år kan arbeta vidare med offentlig finansiering. Det råder som bekant brist på läkare. Alla åtgärder som kan öka antalet verksamma läkare måste övervägas noga. Vårdgivarutredningen (SOU 2003:7) har konstaterat att höjda åldersgränser i aktuella ersättningslagar inte för med sig ökade kostnader för landstingen.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga:

När avser socialministern att presentera förslag om rätt till offentlig ersättning för läkare över 67 år?

Svar på skriftlig fråga 2003/04:65 besvarad av

den 15 oktober

Svar på fråga 2003/04:65 om åldersgränser för läkare

Socialminister Lars Engqvist

Catherine Pålsson har frågat mig när jag avser att presentera förslag om rätt till offentlig ersättning för läkare över 67 år.

Det är två helt skilda regelverk som behandlar åldersgränsen för tandläkares respektive läkares rätt till offentlig ersättning.

Tandläkares rätt till ersättning regleras i lagen om allmän försäkring. Före den 1 juli i år fanns ingen möjlighet att medge undantag från den då gällande åldersgränsen om 67 år. I dag är åldersgränsen 70 år och undantag kan medges.

När det gäller läkare är förhållandena annorlunda. Landstingen har full rätt att bevilja privatpraktiserande läkare offentlig finansiering, oavsett vårdgivarens ålder. Den åldersgräns som emellertid brukar diskuteras och där förslag på ändringar lämnats av Vårdgivarutredningen (SOU 2003:7), är den 67-årsgräns som finns för läkares rätt till ersättning enligt den nationella taxan. Av lagen om läkarvårdsersättning, som reglerar villkoren för ersättning enligt taxan, framgår dock klart och tydligt att landstingen kan medge undantag från åldersgränsen om 67 år.

Läkare, som i stället för ersättning enligt den nationella taxan, har ingått individuella vårdavtal med landstinget, får ersättning på de villkor och grunder som landstinget och vårdgivaren kommit överens om. Någon övre åldersgräns finns överhuvudtaget inte när det gäller möjligheterna att teckna vårdavtal. Vårdavtal är i dag den dominerande avtalsformen för privatpraktiserande läkare.

Vårdgivarutredningens betänkande har remissbehandlats och bereds för närvarande inom Regeringskansliet.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.