Aktörer på den svenska pokermarknaden

Skriftlig fråga 2005/06:1388 av Olsson, Kent (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-04-07
Anmäld
2006-04-07
Besvarad
2006-04-20
Svar anmält
2006-04-20

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 7 april

Fråga 2005/06:1388 av Kent Olsson (m) till statsrådet Sven-Erik Österberg (s)

Aktörer på den svenska pokermarknaden

I november 2005 fick Svenska Spel sitt tillstånd för att bedriva pokerspel på nätet. Svenska Spel var så säkra på sitt tillstånd att de körde i gång förberedelserna redan innan de fick sitt besked. Situationen för privata aktörer är den motsatta och hittills har alla som ansökt om tillstånd fått avslag.

Lotteriutredningen lämnade för en tid sedan över sitt slutbetänkande vilket förde med sig en strimma hopp. Regeringens utredare Jan Francke föreslår där ett nytt licenssystem för elektroniska spel vilket skulle öppna marknaden för nya aktörer.

Den nuvarande spellagstiftningen är omodern och behöver uppdateras för att följa med i rådande spelklimat.

Det vore naturligt om regeringen tog lotteriutredningens förslag på allvar och bidrog till att skapa en ny svensk spelpolitik.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet:

Vad avser statsrådet att göra för att ett licenssystem som tillåter seriösa aktörer att bedriva pokerspel på nätet ska kunna införas?

Svar på skriftlig fråga 2005/06:1388 besvarad av

den 20 april

Svar på fråga 2005/06:1388 om aktörer på den svenska pokermarknaden

Statsrådet Sven-Erik Österberg

Kent Olsson har frågat mig vad jag avser att göra för att ett licenssystem som tillåter seriösa aktörer att bedriva pokerspel på nätet ska kunna införas.

Lotteriutredningen lade fram sitt slutbetänkande Spel i en föränderlig värld (SOU 2006:11) den 27 januari 2006. Som ett alternativ till den nuvarande regleringen presenteras i betänkandet en licensmodell. Jag har remitterat betänkandet i sin helhet och vill inte föregripa remissförfarandet genom att vidta några åtgärder i enskilda frågor innan remissinstanserna har fått tillfälle att yttra sig.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.