Till innehåll på sidan

Aktivitetsersättning för elever i gymnasiesärskolan

Skriftlig fråga 2008/09:399 av Malmström, Louise (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2008-12-12
Anmäld
2008-12-15
Besvarad
2008-12-18
Svar anmält
2008-12-18
Besvarad
2008-12-26

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 12 december

Fråga

2008/09:399 Aktivitetsersättning för elever i gymnasiesärskolan

av Louise Malmström (s)

till statsrådet Cristina Husmark Pehrsson (m)

Aktivitetsersättning är ett stöd för 19- till 29-åringar som inte kan arbeta på grund av en sjukdom eller funktionsnedsättning. Reglerna för försäkringskassans aktivitetsersättning för unga människor med funktionsnedsättning blev stramare i somras.

I Norrköping har gymnasiesärskolan uppmärksammat att deras elever riskerar att komma i kläm med de nya reglerna. Redan tidigare krävdes läkarintyg för att få aktivitetsersättning, men nu måste det mer utförligt beskrivas vad personen klarar och inte klarar. Intyg har redan ifrågasatts och ansökningar har avslagits utan tydliga motiv. Den dokumentation som lärarna i skolan lämnar kring vad eleverna kan och hur de fungerar i olika situationer kan dessutom få oerhört stor betydelse för elevernas framtid.

Även då det gäller övergången från utbildning till arbete riskerar den här gruppen att få problem. Först och främst jobbar kommunen för att särskoleeleverna ska få jobb direkt efter avslutad gymnasieutbildning. Men få i den här gruppen har möjlighet att få jobb om de inte först får chansen att visa upp sig ordentligt för arbetsgivaren. Aktivitetsersättningen har gett dem den extra tid de har behövt. Nu är risken stor att de i stället hänvisas direkt till försörjningsstöd och det blir svårare att hitta arbeten som är anpassade efter deras förmåga, något som är extra angeläget för en grupp som mer än andra behöver struktur och utmaningar i vardagen för att de inte ska tappa det de lärt sig.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet hur hon ställer sig till konsekvenserna av de nya reglerna för gymnasiesärskolans elever och om hon i stället avser att verka för att deras väg till arbete stöds på något annat vis.

Svar på skriftlig fråga 2008/09:399 besvarad av Statsrådet Cristina Husmark Pehrsson

den 18 december

Svar på fråga

2008/09:399 Aktivitetsersättning för elever i gymnasiesärskolan

Statsrådet Cristina Husmark Pehrsson

Louise Malmström har frågat mig hur jag ställer mig till konsekvenserna av de nya reglerna för gymnasiesärskolans elever och om jag i stället avser att verka för att deras väg till arbete stöds på något annat vis.

Aktivitetsersättning kan beviljas för förlängd skolgång till den som inte har kunnat avsluta sin utbildning på grundskole- eller gymnasienivå till följd av en funktionsnedsättning. Ersättning beviljas under så lång tid den förlängda skolgången varar. Av Försäkringskassans vägledning (2004:9 Version 8) framgår att det inte behövs något medicinskt underlag för prövning av rätten till aktivitetsersättning för förlängd skolgång, om eleven går i en särskola eller annan specialutformad skolform. Det är tillräckligt med ett intyg från skolan. För dessa elever görs således inte samma noggranna prövning som görs för elever som studerar i de ordinarie skolformerna. Bestämmelserna om aktivitetsersättning för förlängd skolgång har varit oförändrade sedan införandet den 1 januari 2003.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.