Aktivister som hotar jakten

Skriftlig fråga 2019/20:1498 av Åsa Coenraads (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-06-03
Överlämnad
2020-06-03
Anmäld
2020-06-04
Svarsdatum
2020-06-10
Sista svarsdatum
2020-06-10
Besvarad
2020-06-10

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Återigen hotas den svenska viltvården genom våld och hot mot jägarkåren.

Under natten till den 3 juni sätts två bilar i brand i skogen utanför Nynäshamn i Stockholm. I skogen befinner sig ett antal jägare.

Hot och våld kan aldrig accepteras av samhället, och den aktivism som finns hos djurrättsgrupper och antijaktgrupperingar har inte minskat med åren. Frågan har varit uppe i riksdagen under flera tillfällen, och flera ministrar har uttryckt sin oro över den situation som nu råder, men det saknas konkreta förslag för att komma till rätta med den här typen av brottslighet.

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Avser ministern att verka för att regeringen snarast ska återkomma till riksdagen med förslag för att skydda jägare och djurhållare mot aktivistbrott?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:1498 besvarad av Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)




Svar på fråga 2019/20:1498 av Åsa Coenraads (M)
Aktivister som hotar jakten

Åsa Coenraads har frågat mig om jag avser att verka för att regeringen snarast ska återkomma till riksdagen med förslag för att skydda jägare och djurhållare mot aktivistbrott.

Regeringen ser allvarligt på att någon för att uppnå politiska syften förstör eller stjäl någon annans egendom, eller i värsta fall skadar andra människor. Samhället måste arbeta på bred front med dessa frågor. De som begår brottsliga handlingar av det här slaget mot exempelvis lantbrukare äventyrar dessutom det arbete för ett stärkt djurskydd som seriösa organisationer och lantbrukare utför. Mot bakgrund av detta har regeringen vidtagit ett antal åtgärder för att den typen av brott ska hanteras effektivt av rättsväsendet.

Lagändringar har gjorts rörande skadegörelse och olaga hot. Straffskalan för grov skadegörelse har skärpts och bestämmelsen har kompletterats med en kvalifikationsgrund som bland annat innebär att om skadegörelsen innebär en särskild integritetskränkning, bör brottet kunna bedömas som grovt även om skadan i ekonomiskt hänseende inte kan sägas vara betydande.

Därutöver har böter utmönstrats ur straffskalan för skadegörelse av normalgraden och maximistraffet skärpts. Även minimistraffet för grovt olaga hot har skärpts. Härtill har straffbestämmelsen om olaga hot av normalgraden ändrats på så sätt att det straffbara området har utvidgats till att omfatta hot med fler typer av brottsliga gärningar.

Vidare pågår just nu inom Regeringskansliet en översyn av bestämmelserna rörande hemfridsbrott och olaga intrång. I arbetet ingår att överväga straffbestämmelsernas tillämpningsområde, huruvida kvalifikationsgrunder för grovt brott bör införas och huruvida straffskalorna bör skärpas. Arbetet är prioriterat.

Till detta kommer att regeringen den 21 mars 2019 gav Polismyndigheten i uppdrag att redovisa hur myndigheten arbetar för att motverka brottslighet kopplad till djurrättsaktivism. Redovisningen lämnades till regeringen den
28 februari 2020.

Polismyndigheten bedömer att antalet brottsbenägna djurrättsaktivister som är aktiva i landet är få och att brotten som de begår ofta är relativt lindriga. Dessa individer skapar dock stor otrygghet för lantbrukare och andra samt ekonomisk skada för enskilda och för näringslivet. De utgör också ett störningsmoment för enskild jakt och för licensjakt. Polismyndigheten arbetar därför exempelvis med trygghetsskapande åtgärder, utredning och lagföring i syfte att motverka brottslighet kopplad till djurrättsaktivism. I region Väst har till exempel ett särskilt informationsmaterial till målsägare och potentiella målsägare tagits fram.

Jag har även haft kontakter med LRF beträffande den brottsaktiva djurrättsaktivismen. Jag fortsätter att följa utvecklingen noggrant.

Stockholm den 10 juni 2020

Morgan Johansson – – –

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.