akrylamid - reningskemikalie för dricksvatten

Skriftlig fråga 1997/98:69 av Goës, Eva (mp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
1997-10-17
Anmäld
1997-10-20
Besvarad
1997-10-22

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Fråga 1997/98:69 av Eva Goës (mp) till miljöministern om akrylamid - reningskemikalie för dricksvatten

Akrylamidskandalen sprider sig som en löpeld över landet, Hallandsåsen, Hällåsen osv. Inte bara djur dör och vattendrag skadas av giftet utan givetvis också människor. Arbetarna vid tunnelbygget har uppvisat nervskador. Men det är inte allt. I samhället används akrylamid i andra sammanhang, t.o.m. vid vattenrening, vid rening av dricksvatten.

I dricksvattenkungörelsen återfinns följande:

Polyakrylamid = reningskemikaliehalten akrylamid (monomer) får vara högst 500 mg/kg polyakrylamid.

Först nyligen har polyakrylamid blivit möjlig att analysera i vatten. Inga har kunnat avgöra hur farligt detta är. Man kan fråga sig hur någon kan tillåta att akrylamid som är cancerogent och mutagent, får tillsättas i dricksvatten. Hur vet man att företagen uppger rätt akrylamidhalt i polyakrylamiden? Brukar man analysera innehållet? Avslöjanden om falska uppgifter om halten av akrylamid i innehållsdeklarationer borde vara en varning för att så kan vara fallet även i andra sammanhang som t.ex. i dricksvatten. Vilka effekter får detta?

Min fråga till miljöministern är:

Vad avser ministern göra för att utröna konsekvenserna av användning av akrylamid i dricksvatten?

 

Svar på skriftlig fråga 1997/98:69 besvarad av , ()

Svar på fråga 1997/98:69 om akrylamid - reningskemikalie för dricksvatten
    Jordbruksminister Annika Åhnberg

Eva Goës har frågat miljöminister Anna Lindh om vad hon avser göra för att utröna konsekvenserna av användningen av akrylamid i dricksvatten. Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som skall vara på frågan.

Jag har inhämtat följande uppgifter från Statens livsmedelsverk. I Sverige används olika plastföreningar, bl.a. polyakrylamid, i ytvattenverken för att förbättra den process som innebär att föroreningar i vattnet separeras och därefter kan skrapas bort från botten- eller ytvattenskiktet. Bl.a. avskiljs mikroorganismer och organiska substanser i reningsprocessen. Före distribution till konsumenterna tas således polyakrylamiden bort från vattnet.

I dag används i Sverige polyakrylamid vid mellan 10 och 15 ytvattenverk. WHO har rekommenderat ett gränsvärde på 0,5 mikrogram akrylamid per liter vatten. De högsta halterna som teoretiskt kan förekomma i svenska dricksvatten med den tillåtna användningen av polyakrylamid är 0,25 mikrogram per liter. Detta innebär enligt Livsmedelsverket inga risker för konsumenterna. Emellertid ser Livsmedelsverket nu över användningen av polyakrylamid i svenska ytvattenverk.

Det är givetvis generellt viktigt att de reningsmetoder som används ger säkra livsmedel. Mot bakgrund av Livsmedelsverkets översyn finner jag inte att skäl föreligger att nu vidta ytterligare åtgärder från min sida.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.