åklagarväsendet

Skriftlig fråga 1998/99:112 av Johnsson, Jeppe (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
1998-11-26
Anmäld
1998-11-30
Besvarad
1998-12-07

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Fråga 1998/99:112 av Jeppe Johnsson (m) till justitieministern om åklagarväsendet

den 26 november

Under de senaste två åren har åklagarväsendet genomgått en omfattande omorganisation. Åklagarna har minskat med ca 40 och administratörerna med ca 200. Åldersstrukturen inom åklagarväsendet innebär att nära 100 åklagare kommer att gå i pension inom fem år. Det tar ca tre år att utbilda en ny åklagare. RÅ gör bedömningen att det finns ett stort latent arbetsinflöde från polisen till åklagarväsendet under de närmaste åren, och att belastningen räknat i antalet inkommande ärenden under 1999 kommer att öka.

I regeringens förslag till budget anslås 10 miljoner kronor, engångsvis. I RÅ:s budgetunderlag för 1999 framställdes ett yrkande på 30 miljoner kronor som skulle fördelas enligt följande: 10 miljoner kronor bedöms behövas för att inte äventyra de resultat som uppnås under 1998 och för att möta en förväntad arbetsbelastning under 1999. Dessa 10 miljoner kronor skulle motsvara ca 15 helårsarbetande åklagare samt en utökad resebudget m.m. 10 miljoner kronor bedöms behövas för utveckling av IT-stödet samt en förstärkt metodutveckling. 10 miljoner kronor antas behövas för kompetensutveckling.

Enligt RÅ finns kompetenta människor att rekrytera till åklagaryrket. Behovet finns mycket påtagligt, men pengar saknas. Engångsvisa satsningar är inte tillräckligt för att få ett bättre och effektivare framtida åklagarväsende.

Vilka åtgärder avser justitieministern vidta för att säkerställa ett framtida åklagarväsende som har en rimlig möjlighet att klara sina viktiga uppgifter på ett rättssäkert och effektivt sätt?

 

Svar på skriftlig fråga 1998/99:112 besvarad av

Svar på fråga 1998/99:112 om åklagarväsendet
    Justitieminister Laila Freivalds

den 7 december

Jeppe Johnsson har frågat mig vad jag avser att göra för att säkerställa ett framtida åklagarväsende som har en rimlig möjlighet att klara sina viktiga uppgifter på ett rättssäkert och effektivt sätt.

Det är självklart viktigt att åklagarväsendet kan möta de ökade krav som ställs på verksamheten. Det är därför mycket tillfredsställande att åklagarväsendet nu har återtagit sin arbetskapacitet efter den nedgång som skedde 1996 i samband med omorganisationen. Antalet avgjorda ärenden har ökat och balanserna har minskat. Samtidigt har också samverkan med polisen utvecklats ytterligare. Inom ramen för denna samverkan pågår en mängd projekt med syfte att förbättra och effektivisera brottsutredningarna. Det finns redan vissa tecken på att samarbetet har börjat ge resultat, bl.a. i form av ett ökat ärendeinflöde. Även inom IT pågår det angelägna projekt, bl.a. elektronisk kommunikation mellan polis och åklagare. Allt detta arbete syftar till att effektivisera verksamheten med en bibehållen rättssäkerhet. Det har också lett till att färre personer klarar verksamheten med bibehållen produktivitet. Detta har också kunnat ske tack vare ett djupt engagemang och en stor arbetsinsats från de anställdas sida.

Ett par års anställningsstopp har lett till att antalet åklagare minskat och därför har regeringen i årets budgetproposition pekat på att personalresurserna inom åklagarväsendet är av särskilt intresse. Det är därför positivt att den ekonomiska situationen nu väsentligt har förbättrats för åklagarväsendet och att 30 nya åklagare har anställts under 1998. Det är i och för sig riktigt att ca 100 åklagare går i pension de närmaste fem åren men detta är inget onormalt i en verksamhet som har en proportionell åldersstege bland de anställda. Enligt Riksåklagaren är intentionen att ersätta dessa avgångar. Det är givetvis viktigt att också särskilt uppmärksamma den minskning av antalet åklagare som redan skett på grund av anställningsstoppet och hur detta påverkar verksamheten. Riksåklagaren kommer tillsammans med Ekobrottsmyndigheten att utarbeta en personalförsörjningsplan för de närmaste fem åren.

Sammanfattningsvis vill jag som svar på Jeppe Johnssons fråga framhålla att de omfattande och ambitiösa projekt som pågår inom åklagarväsendet, inte minst i samverkan med polisen, nu börjar ge resultat. Detta tillsammans med en förbättrad ekonomi gör att jag för närvarande inte avser att vidta någon åtgärd. Jag kommer dock självklart att noga följa utvecklingen.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.