Akademiska förbindelser med Japan

Skriftlig fråga 2017/18:333 av Boriana Åberg (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-11-24
Överlämnad
2017-11-27
Anmäld
2017-11-28
Svarsdatum
2017-12-06
Sista svarsdatum
2017-12-06

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Helene Hellmark Knutsson (S)

 

Många japanska studenter är intresserade av det svenska utbildningssystemet och studier i Sverige. Eftersom utbytesplatserna vid våra universitet är begränsade väljer många att söka sig till svenska folkhögskolor. Ulf Larsson, biträdande professor vid Osaka universitet, berättar för Svenska Dagbladet (den 14 november) att utbytet har fungerat väl i över 20 år.

Nu kommer rapporter om att ett flertal japanska studenter har fått avslag från Migrationsverket på sin ansökan om uppehållstillstånd. Bland annat har Migrationsverket ifrågasatt varför vissa studenter väljer att läsa på lägre nivå än vad de gör i Japan.

Dessa studenter är självförsörjande och belastar därför inte det svenska samhället. Framför allt riskerar detta att påverka våra goda akademiska förbindelser med Japan negativt. Vi lider av stor kompetensbrist inom många yrken i Sverige, och det är därför viktigt att utländska studenter, bland annat från Japan, får en bra bild av Sverige inför framtiden.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Helene Hellmark Knutsson:

 

Vilka åtgärder ämnar statsrådet vidta för att upprätthålla goda akademiska förbindelser med Japan?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:333 besvarad av Statsrådet Helene Hellmark Knutsson (S)



PAGE

2


U2017/04730/UH

Utbildningsdepartementet

Ministern för högre utbildning och forskning

Till Riksdagen

Svar på fråga 2017/18:333 av Boriana Åberg (M) Akademiska förbindelser med Japan

Boriana Åberg har frågat mig vilka åtgärder jag ämnar vidta för att upprätthålla goda akademiska förbindelser med Japan.

När det gäller frågan om uppehållstillstånd för studier är det som Boriana Åberg själv konstaterar Migrationsverket som fattar beslut om detta. Som minister varken kan eller får jag uttala mig i enskilda ärenden.

Mer generellt anser regeringen att det är mycket positivt att så många internationella studenter redan är intresserade av att studera i Sverige. Ökad internationalisering är nödvändig för att Sverige ska kunna möta nationella och globala samhällsutmaningar, öka landets konkurrenskraft och stärka positionen som kunskapsnation. Därtill är internationalisering av den högre utbildningen en viktig kvalitetsfaktor.

För att öka internationaliseringen är det viktigt att universitet och högskolor ges goda förutsättningar för detta. Regeringen har därför tillsatt en utredning i syfte att öka internationaliseringen av landets lärosäten. I uppdraget till utredaren ingår att lämna förslag till ett välfungerande system för anmälnings- och studieavgifter, rekrytering, antagning men även prövning av uppehållstillstånd för, och mottagande av, avgiftsskyldiga studenter. Det är viktigt att de åtgärder som vidtas är väl genomtänkta och långsiktigt hållbara och att utredningen ges tid för att ta fram och presentera ett välfungerande system för mottagandet av internationella studenter. Utredningen ska slutredovisa uppdraget senast den 31 oktober 2018.

När det gäller antalet utbildningsplatser har universiteten och högskolorna ett viktigt ansvar att dimensionera sina utbildningar utifrån såväl studenternas efterfrågan som arbetsmarknadens behov. Hur många platser som finns inom enskilda utbytesprogram kan även bero på hur många utbytesplatser som lärosätet har kommit överens om med sin avtalspart i det andra landet. Utöver utbytesprogrammen finns det möjligheter för internationella studenter att ansöka till program och kurser vid svenska universitet och högskolor, varav mångages på engelska. Dessutom fördelar regeringen årligen medel till lärosätena via Universitets- och högskolerådet för stipendier till studieavgiftsskyldiga studenter. Lärosätena beslutar själva hur de väljer att fördela dessa stipendier.

Jag är övertygad om att utredningen om en ökad internationalisering av universitet och högskolor kommer att utarbeta ett förslag till ett välfungerande system för mottagande av internationella studenter så att Sverige fortsätter att utvecklas som ett attraktivt studie-land och en ledande kunskapsnation.

Stockholm den 6 december 2017

Helene Hellmark Knutsson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.