aidsvården i Sydafrika

Skriftlig fråga 2001/02:2 av Tolgfors, Sten (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2001-09-19
Anmäld
2001-09-25
Besvarad
2001-09-27

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 19 september

Fråga 2001/02:2

av Sten Tolgfors (m) till utrikesminister Anna Lindh om aidsvården i Sydafrika

Utbredningen av aids är ett hot mot generationer av människor i flera länder i världen. Ett av de hårdast drabbade länderna är Sydafrika. Enligt statistiken finns 4,7 miljoner hivsmittade sydafrikaner.

Den styrande regimen med president Thabo Mbeki i spetsen tar tyvärr inte problemet på tillräckligt allvar. Flera kontroversiella uttalanden har kommit från Mbeki om vad som orsakar aids. Dessa har konsekvent fördömts både av experter och människorättsorganisationer. Nu har även Mbeki givit sin hälsominister i uppdrag att se över aidsvården i landet som han befarar är för omfattande.

Med regimens passivitet inför problemet riskerar miljontals människor att dö i sjukdomen utan att få tillbörlig hjälp. Det är viktigt att omvärlden framför att Sydafrika måste ta itu med problemet.

Hur avser utrikesministern agera för att markera för regeringen i Sydafrika att den måste ta itu med aidsfrågan på allvar?

Svar på skriftlig fråga 2001/02:2 besvarad av

den 27 september

Svar på fråga 2001/02:2 om aidsvården i Sydafrika

Utrikesminister Anna Lindh

Sten Tolgfors har frågat mig om hur jag tänker agera för att markera för regeringen i Sydafrika att den måste ta itu med aidsfrågan på allvar.

Regeringen antog 1999 en övergripande strategi för svenskt internationellt arbete kring hiv/aids. Denna genomförs nu av Sida och Utrikesdepartementet. Sida inrättade i september förra året ett regionalt kontor i Harare för att intensifiera ansträngningarna att integrera hiv/aidsaspekten i svenskt utvecklingssamarbete i södra Afrika.

Inom ramen för det svenska utvecklingssamarbetet med Sydafrika inlemmas nu hiv/aidsaspekten i samtliga insatser för att möjliggöra ett brett angreppssätt.

Om kampen mot hiv/aids ska lyckas krävs det att landet i fråga har en medveten och sammanhållen politik på området. Det är ingen tvekan om att det finns problem när det gäller den sydafrikanska regeringens hantering av hiv/aidsfrågan men vi förutsätter att dessa kommer att lösas. Den sydafrikanska regeringen har lagt fram en strategi för att bekämpa spridningen av hiv/aids. Den innehåller bl.a. rekommendationer om hur hivpositiva ska behandlas och om hur man ska förhindra att smittan sprids vidare från gravida kvinnor till deras ofödda barn. Bromsmedicin ska erbjudas till hivpositiva gravida kvinnor i större skala än hittills. Regeringen bedriver också informationskampanjer där medborgarna bl.a. uppmanas att förhindra spridningen av hiv/aids genom att tillämpa säkrare sex.

En viktig framgång för Sydafrika registrerades våren 2001 sedan ett internationellt läkemedelskonsortium dragit tillbaka en stämningsansökan mot den sydafrikanska regeringen för att den tillåtit tillverkning av piratkopior av bromsmediciner.

Sverige och Sydafrika har inom ramen för sin bilaterala kommission enats om upprättandet av ett hälsoforum som ska föra en dialog kring hälso- och fattigdomsfrågor, utbyta forskningsresultat och forskare och anordna seminarier. Fokus kommer att ligga på bl.a. hiv/aids.

President Mbeki har tidigare gjort uttalanden som ifrågasatt sambandet mellan hiv och aids men den sydafrikanska regeringens politik har hela tiden utgått från att det är hiv som orsakar aids. Sydafrika gjorde också klara och tidsfästa åtaganden i FN-deklarationen om hiv/aids som antogs den 27 juni i år.

Arbetet mot hiv/aids är och förblir en högt prioriterad fråga för Sverige och den svenska regeringen kommer att fortsätta att följa upp denna i sina kontakter med Sydafrika.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.