Agerande vid utlandsbesök

Skriftlig fråga 2021/22:796 av Markus Wiechel (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2022-01-18
Överlämnad
2022-01-19
Anmäld
2022-01-20
Svarsdatum
2022-01-26
Sista svarsdatum
2022-01-26
Besvarad
2022-01-26

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Sverige har som bekant valt att möta coronapandemin på ett helt annat sätt än merparten av världens länder med ytterst få inhemska restriktioner. Som enda EU-land valde Sverige att inte följa omfattande rekommendationer i mitten av mars 2021 från EU-kommissionen för att begränsa smittspridningen. Därtill valde Sverige aktivt att inte gå med i den digitala plattform som EU inrättat 2021 för att snabbare smittspåra covid-19 över landsgränserna. Som enda EU-land behövde inte heller passagerare enligt svenska regler fylla i några lokaliseringsuppgifter i den så kallade Passenger Locator Forms.

Vidare har såväl den svenska regeringen som ett flertal olika myndigheter med ansvar för hälsa och smittskydd agerat på ett annorlunda sätt än andra länder då man i Sverige helt enkelt inte följt den gängse bilden av rådande kunskapsläge. Ett tydligt exempel på en tydlig skiljelinje är synen på munskydd. Folkhälsomyndighetens företrädare och andra framträdande företrädare, såsom socialministern, har bland annat spridit ovetenskapliga påståenden om påstådda risker med munskydd. Till skillnad från närapå hela den övriga världen (med undantag för länder som Belarus, Somalia och Syrien) har det inte heller funnits konsekventa munskyddskrav i enlighet med vad forskningen samt ledande hälsoorganisationer som WHO, ECDC och CDC förespråkar. Följden har bland annat varit stigmatisering av munskyddsanvändning vilket därmed bidragit till låg användning.

Den svenska regeringens slapphänta hantering av detta dödliga virus sticker därför som bekant ut som ett dåligt exempel internationellt – i en ansedd amerikansk tidskrift kallades vi till och med för ”parialand”. Sett till såväl det skyhöga dödstal vi ser i Sverige som till det faktum att Sverige varit tydliga nettoexportörer av viruset till andra länder är det inte särskilt konstigt. Att andra länder stängt sina gränser till Sverige har därför inte heller varit särskilt förvånande.

Mot bakgrund av detta är det extra förvånande att regeringens företrädare inte har mer respekt för sina värdar när internationella besök genomförs. Vid ett flertal tillfällen har bilder på regeringsföreträdare spridits, där de enda politikerna utan munskydd är de från den svenska regeringen. Munskydd används som bekant främst med syftet att förhindra smittspridning från bäraren, än att skydda bäraren från smitta. Att som stats-, utrikes- eller socialminister då inte föregå med gott exempel är tämligen oförskämt och skadar Sverigebilden än mer.

Utrikesminister Ann Linde önskas svara på följande fråga:

 

Vilka åtgärder har utrikesministern, inom sitt ansvarsområde, vidtagit i syfte att säkerställa att svensk diplomatisk representation utomlands inte riskerar att bidra till en försämrad bild av Sverige i omvärlden, exempelvis mot bakgrund av det som framförts ovan om användning av munskydd?​

Svar på skriftlig fråga 2021/22:796 besvarad av Utrikesminister Ann Linde (S)

UD2022/00860 Utrikesdepartementet Utrikesministern Till riksdagen

Svar på fråga 2021/22:796 av Markus Wiechel (SD) Agerande vid utlandsbesök

Markus Wiechel har frågat mig om vilka åtgärder som vidtagits i syfte att säkerställa att svensk diplomatisk representation utomlands inte riskerar att bidra till en försämrad bild av Sverige i omvärlden.

När det gäller våra utlandsmyndigheter är utgångspunkten att de följer gällande regler kopplade till pandemin i respektive tjänstgöringsland.

Stockholm den 26 januari 2022

Ann Linde

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.