Ägarlägenheter

Skriftlig fråga 2017/18:240 av Caroline Szyber (KD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-11-08
Överlämnad
2017-11-09
Anmäld
2017-11-10
Svarsdatum
2017-11-22
Sista svarsdatum
2017-11-22
Besvarad
2017-11-22

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Heléne Fritzon (S)

 

I Sverige saknas en större nyproduktion av ägarlägenheter, vilket annars är den dominerande boendeformen utanför Sveriges gränser. I jämförelse med bostadsrätter måste mer kapital bindas vid nyproduktion av ägarlägenheter, vilket medför en högre prislapp för det enskilda hushåll som köper. Det saknas också en möjlighet till ombildning till ägarlägenheter i befintligt bestånd. Regeringen har mottagit ett tillkännagivande från civilutskottet (2015/16:CU14) med uppmaningen att möjliggöra att hyreslägenheter i flerbostadshus ska kunna ombildas till ägarlägenheter. Under våren angav Morgan Johansson som svar på en fråga (2016/17:1279) att han avsåg att samråda med företrädare för berörda myndigheter och organisationer som företräder fastighetsägarnas och hyresgästernas intressen.

Av samrådsmötets minnesanteckningar framgår att dagens lagstiftning inte är gynnsam för ägarlägenheter och hyrköp. Det behövs politiska initiativ för att förändra detta. Utifrån samrådsmötet bör även statsrådet ange sina politiska avsikter avseende ägarlägenheter i befintligt bestånd och möjligheten till en modell för hyrköp i Sverige.

Dagens höga ekonomiska tröskel för att äga boende försvårar för den som önskar ta steget från att hyra till äga sin bostad, särskilt för ekonomiskt utsatta grupper. För hushåll med små förutsättningar att bygga upp kapital för att kunna ta steget till att äga in bostad krävs särskilda insatser. Kristdemokraterna ser i det sammanhanget hyrköp som en attraktiv lösning för att främja möjligheterna att uppnå det ägda boendet.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Heléne Fritzon:

 

Avser statsrådet, mot bakgrund av det samrådsmöte som har hållits med berörda organisationer under sommaren, att ta något initiativ utifrån civilutskottets tillkännagivande (2015/16:CU14)?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:240 besvarad av Statsrådet Heléne Fritzon (S)

Svar på fråga 2017/18:240 av Caroline Szyber (KD) Ägarlägenheter

Caroline Szyber har frågat mig om jag har för avsikt att ta något initiativ med anledning av riksdagens tillkännagivande om att regeringen bör återkomma till riksdagen med förslag som gör det möjligt att omvandla hyreslägenheter i flerbostadshus till ägarlägenheter och att regeringen bör låta utreda frågan om ett hyrköpssystem (rskr 2015/16:187, betänkande 2015/16:CU14).

Regeringen vidtar flera åtgärder för att öka bostadsbyggandet och för att säkerställa tillgången till olika typer av boenden. Bland annat lämnas investeringsstöd med inriktning på hyresrätter, studentbostäder och bostäder för äldre. Stöd ges till kommuner för ökat bostadsbyggande. Det beräknas att 76 000 bostäder kommer att börja byggas i år. Regeringen har vidare tillsatt flera utredningar för att öka bostadsbyggandet, bl.a. genom en översyn av olika regler i plan- och bygglagen, och för att säkerställa att bostadsmarknaden fungerar på ett bra sätt. Jag tog nyligen emot ett betänkande med förslag till åtgärder för hur den olagliga handeln med hyreskontrakt ska bekämpas.

I betänkandet Från hyresrätt till äganderätt lämnas förslag som skulle göra det möjligt att omvandla befintliga hyreslägenheter till ägar-lägenheter. Förslaget fick ett blandat mottagande av remissinstanserna 2014. Efter det samrådsmöte med bl.a. marknadens aktörer som Justitie-departementet höll i juni 2017 med anledning av tillkännagivandet kan konstateras att det inte heller i dag finns något starkt intresse för ägarlägenheter på marknaden. En anledning till det är att bostadsrätten är en väl inarbetad boendeform för den som kan och vill investera i sitt boende.

Frågan om hyrköp av bostäder har inte tidigare utretts. Något större intresse för sådana lösningar fanns inte vid samrådsmötet. Det uttrycktes också betänkligheter kring bl.a. tryggheten för en bostadsköpare som betalar i förskott.

De synpunkter som framfördes av berörda aktörer vid samrådsmötet analyseras för närvarande inom Regeringskansliet. Beredningen av de frågor om ägarlägenheter och hyrköp som omfattas av riksdagens tillkännagivande pågår alltså.

–

Stockholm den 22 november 2017 –

Heléne Fritzon

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.