Afghaner som tvingas lämna Pakistan

Skriftlig fråga 2023/24:208 av Håkan Svenneling (V)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2023-11-02
Överlämnad
2023-11-03
Anmäld
2023-11-07
Svarsdatum
2023-11-15
Sista svarsdatum
2023-11-15
Besvarad
2023-11-15

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Tobias Billström (M)

 

Pakistans regering har beslutat att utvisa 1,7 miljoner afghaner. I början av oktober gav man order om att alla afghaner som befinner sig i Pakistan utan giltiga dokument ska lämna landet. Den 1 november gick tidsfristen ut, och de som inte kan visa upp tillstånd grips nu och deporteras.

Enligt pakistanska myndigheter bor drygt 4 miljoner afghaner i landet, varav knappt hälften saknar formella uppehållstillstånd. Många afghaner har bott i Pakistan i decennier, medan andra flydde Afghanistan i samband med talibanernas maktövertagande för två år sedan. Hundratusentals har redan lämnat landet den senaste månaden. Andra planerar att hitta sätt att stanna kvar, trots att det i praktiken innebär att gå under jorden. Många är rädda för att hamna i de interneringsläger som upprättats för dem som inte lämnar landet frivilligt.

Pakistans regering följer den globala trenden där flyktingar görs till syndabockar för ekonomiska och sociala problem. Pakistan lider av en svag ekonomi och politisk instabilitet, och flyktingarna anklagas för att ha förvärrat den ekonomiska krisen. Afghanerna beskylls också för det försämrade säkerhetsläget och ett ökat antal terrordåd.

Den humanitära situationen i Afghanistan är mycket ansträngd. Enligt FN är var tredje person i Afghanistan i behov av humanitär hjälp. Många av dem som nu tvingas över gränsen har ingenting att komma tillbaka till. En del av dem är barn till flyktingar och har levt hela sina liv i Pakistan.

Pakistans beslut har kritiserats hårt av människorättsorganisationer. Det finns en särskild oro för de flickor och kvinnor som nu motvilligt tvingas till Afghanistan. FN har varnat för en människorättskatastrof och uppmanat Pakistan att avbryta tvångsåtervändandet.

Jag vill därför fråga utrikesminister Tobias Billström:

 

Vad gör ministern och Sveriges regering för att förmå Pakistan att följa FN:s uppmaning och undvika en humanitär katastrof?

Svar på skriftlig fråga 2023/24:208 besvarad av Utrikesminister Tobias Billström (M)


Svar på fråga 2023/24:208 av Håkan Svenneling (V)
Afghaner som tvingas lämna Pakistan

Håkan Svenneling har frågat mig vad jag och Sveriges regering gör för att förmå Pakistan att avbryta utvisningarna av 1,7 miljoner afghaner, vilket enligt FN:s uttalande riskerar leda till en humanitär katastrof.

Regeringen följer utvecklingen i Pakistan och Afghanistan noga. När hundratusentals afghaner på mycket kort varsel uppmanas och i vissa fall tvingas återvända till Afghanistan riskerar den redan mycket svåra humanitära situationen i landet att förvärras ytterligare. Återvändande måste alltid ske på ett ordnat och säkert sätt vilket förutsätter samarbete mellan båda staters myndigheter.

I vår bilaterala dialog med Pakistan är respekten för mänskliga rättigheter en viktig fråga. Att flyktingar behandlas väl och att deras mänskliga rättigheter respekteras fullt ut, är fundamentalt för ett hållbart återvändande. Även genom EU tar vi upp frågor som rör mänskliga rättigheter i löpande kontakt med Pakistans regeringsföreträdare.

Talibanerna har de facto kontroll över Afghanistans territorium och har därför det yttersta ansvaret för att säkerställa den afghanska befolkningens fulla åtnjutande av mänskliga rättigheter. Sverige har inga kontakter på politisk nivå med talibanerna

Sveriges humanitära stöd till Afghanistan uppgår i år till över 350 miljoner kronor. Utöver detta ger Sverige genom EU ett omfattande humanitärt stöd till Afghanistan och afghanska flyktingar i Pakistan. Senast den 7 november offentliggjorde EU ett ökat humanitärt stöd till utsatta personer med 61 miljoner euro. Därtill är Sverige stor kärnstödsgivare till flera FN-organisationer som verkar på plats, inklusive UNHCR. Svenskt kärnstöd möjliggör för humanitära aktörer att snabbt och flexibelt ställa om och skala upp verksamheten för att möta de plötsliga utmaningarna.

Sveriges ambassad har löpande kontakt med FN-organisationer på plats, där ingår UNHCR och IOM som båda har god insyn i situationen. Detta möjliggör att vi kan följa utvecklingen nära.

Stockholm den 15 november 2023.

Tobias Billström

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.