Adoptioner från Chile

Skriftlig fråga 2018/19:6 av Jon Thorbjörnson (V)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2019-01-23
Överlämnad
2019-01-23
Anmäld
2019-01-24
Svarsdatum
2019-01-30
Sista svarsdatum
2019-01-30
Besvarad
2019-01-30

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

För ett år sedan uppmärksammade SVT Nyheter misstänkta oegentligheter vid adoptioner från Chile under 1970- och 1980-talen. Fattiga mödrar hade enligt SVT lurats att lämna ifrån sig sina barn under vad de trodde var en tillfällig period, och sedan hade dokument förfalskats och barnen adopterats bort till Sverige. Med anledning av detta skrev Vänsterpartiets dåvarande riksdagsledamot Hamza Demir en skriftlig fråga (2017/18:722) till regeringen, vilken besvarades av dåvarande minister Åsa Regnér. Sedan skandalen uppmärksammades förra året har omfattningen av den och antalet fall ökat explosionsartat. Just nu utreder myndigheterna i Chile över 600 fall av adoptioner till Sverige. Samtliga adoptioner har förmedlats genom svenska Adoptionscentrum.

För Vänsterpartiet är frihet för barn att växa upp i trygghet och få den kunskap och det stöd som behövs för att utveckla just deras förmågor en självklarhet. Alla barn har inte föräldrar som känner att de kan ge sina barn en bra framtid. Då finns det möjlighet att genom adoption i stället låta andra människor välkomna barnet in i en ny familj. Samtidigt är adoption ett stort och livsavgörande steg att ta. Därför är det viktigt att alla parter är välinformerade om processen och dess konsekvenser. Adoptionsprocessen och kontrollen av densamma bör vara så noggrann att det aldrig kan förekomma minsta lilla inslag av människohandel.

Det som uppdagats i Chile är inte bara allvarligt på grund av det lidande som barnens biologiska föräldrar åsamkats, utan det strider även mot barnkonventionen och barns rätt till sitt ursprung. En av de organisationer som pekas ut i härvan i Chile är svenska Adoptionscentrum.

Adoptionscentrum är auktoriserat att förmedla adoptioner av Myndigheten för familjerätt och föräldraskapsstöd (MFoF), som tidigare hette Myndigheten för internationella adoptionsfrågor (MIA). MFoF är också ansvarig för att bedriva tillsyn över de organisationer den auktoriserat.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att klargöra den svenska statens roll i de uppmärksammade adoptionerna från Chile?

Svar på skriftlig fråga 2018/19:6 besvarad av Socialminister Lena Hallengren (S)



S2019/00286/FST

Socialdepartementet

Socialministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2018/19:6 av Jon Thorbjörnson (V)
Adoptioner från Chile

Jon Thorbjörnson har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att klargöra den svenska statens roll i de uppmärksammade adoptionerna från Chile. Jon Thorbjörnson hänvisar till SVT Nyheter som för ett år sedan uppmärksammade misstänkta oegentligheter vid adoptioner från Chile till Sverige under 1970–90-talen.

Jag tar det som rapporterats från Chile på allra största allvar. Det är mycket beklagligt för alla parter som kan beröras och det är viktigt att få klarhet i frågan. Staten måste så långt som möjligt garantera att varje adoption sker på ett lagligt och etiskt sätt. Sedan det som misstänkts skett i Chile under 1970–90-talen har andra regler och internationella konventioner trätt i kraft som ska säkra att adoptioner sker på ett tryggt och lagligt sätt. Exempelvis Haag-konventionen som genom vissa garantier mellan de anslutna staterna bl.a. ska förhindra bortförande eller handel med barn i samband med internationella adoptioner.

Myndigheten för familjerätt och föräldraskapsstöd (MFoF) har besökt Chile och har haft kontakt med brottsutredaren. Socialdepartementet fick förra veckan information om ett svar till MFoF från brottsutredaren där det bekräftas att utredningen kommer att ta minst två år. Utredaren har dock redan nu kunnat se indikationer på att oegentligheter har förekommit i adoptionsprocessen. Regeringen kommer att fortsätta följa brottsutredningens utveckling, och utifrån den information som erhållits även bedöma om och vilka åtgärder som regeringen behöver vidta.

Stockholm den 30 januari 2019

Lena Hallengren

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.